Klinci sa TikToka su inteligentni, kreativni, duhoviti, društveno osvešćeni i pre svega - obazrivi!

16.septembar DIGITALNI RODITELJI

Nova društvena mreža iz Kine preplavila je svet u rekordnom roku. Mi koji smo deca Fejsa, Instagrama, LinkedIna skeptično i sa dozom straha gledamo kako Generacija Z živi u novoj eri koju mi ne kapiramo. A ne kapiramo jer teško izlazimo iz zone komfora.Doduše, TikTok jeste namenjen klincima, ali to ne znači da za nas odrasle treba da bude špansko selo. Naprotiv. Kao i za sve ostale digitalne forme, i za TikTok važi da roditelji treba da budu upućeni u aktivnosti svoje dece, da razgovaraju i da naprave sigurnu, bezbednu bazu u kući da bi dete u svakom momentu imalo kome da se obrati ako upadne u nevolju. Baš kao i u stvarnom svetu.

TikTok je trenutno jedna od planetarno najpopularnijih aplikacija na svetu, primarno zbog sadržaja koji nudi, a to je kratka video forma različitih koncepata u trajanju do 60 sekundi. Teme su beskrajne, od smešnih skečeva na temu muzike, plesa, kuvanja, sporta, kućnih ljubimaca do aktuelnih svetskih i lokalnih događaja. Svako može da snimi video i da ga objavi s raznim filterima i sa muzikom u pozadini i da se na taj način izrazi i privuče publiku. Upravo u toj jednostavnosti i otvorenosti leži suština ove aplikacije.

Deca koja koriste TikTok kao sredstvo izražavanja imaju bezbroj mogućnosti za kreiranje sadržaja. Na taj način savladavaju osnove montaže, snimanja, osmišljavanja sadržaja, priče, kreiraju scenografiju, osmišljavaju scenski pokret, muzičku podlogu.
Za kreativce, TikTok može biti odskočna daska u odabiru buduće profesije.

Razmena mišljenja je na ovoj mreži vrlo ozbiljna i kontinuirana, Prošetajte s vremena na vreme po rubrikama i profilima i bićete prijatno iznenađeni ozbiljnošću i s(a)vesnošću dece koja vode vrlo ozbiljne diskusije na temu ratova, očuvanja prirode, nasilja svake vrste. Njihov pacifizam, filantropija, širina u razmišljanju i razmišljanje bez predrasuda, tabua, van kalupa i nametnutih zastarelih normi nama starijima trebalo bi da bude putokaz da ovaj svet učinimo lepšim i sigurnijim za naše potomke.

Humor je osnovna merna jedinica na TikToku. Osmišljavajući klipove, deca vežbaju “vijugice”, a smisao za humor je jedna od odlika inteligentnih ljudi. Na taj način, deca uče da humorom prevaziđu probleme i teške trenutke što će im, kad porastu, u stvarnom svetu i te kako biti dobar mehanizam za savladavanje životnih izazova.

Upravo ovde je krucijalna uloga roditelja. Kao i za sve druge platforme i za TikTok važi da deci objasnite razliku između humora i uvreda, da ih podstaknete da razmišljaju pre nego što prokomentarišu ili odgovore na komentare, da ih naučite da reaguju na eventualne neprijatne situacije i da u svakom trenutku mogu da se oslone na vas. Iskoristite priliku da se povežete sa decom i da zajedno učestvujete u pametno odabranom sadržaju i kreiranju svog.

Korist je dvostruka: em ćete vi naučiti nešto novo kada budete prvi put na TikToku, em ćete se povezati sa detetom i deliti njegova interesovanja, a imaćete i suptilan uvid u njegove aktivnosti na platformi.

Karl Luis je rekao: “Prijateljstvo je rođeno u trenutku da jedna osoba kaže drugoj: „Šta? Zar i ti? Mislilo/la sam da sam jedini!”
Deca na TikToku nisu usamljena. Prepoznaju se na različitim krajevima sveta i za njih nema jezičkih, verskih, rasnih, nacionalnih, polnih, nikakvih barijera. Prepoznaju se po istom mišljenju, stavovima, percepcijama, načinu života... Povezuju se i postaju prijatelji, zajedno uče, dele, smeju se. A prijatelji su najveća dragocenost danas.

Generacija Z nas je nadmašila u svakom smislu. Sa njom je svet bolji, plemenitiji, otvoreniji. Oni su deca mašte, kreativnosti, upornosti, jasnih ciljeva i hrabrosti. Umeju da misle, da se brane, da pomognu ugroženima, da se bore za sebe i za svoje ideje. Ako prepoznajete svoje dete u ovim odlikama, bravo! To znači da ste uradili najbolji posao kao roditelj jer, možda je zastarelo, ali tačno što kažu naše bake: sve polazi iz kuće.