Klinci na raspustu: Digitalne veštine koje mogu da savladaju

02. JulKlinci su na raspustu i ništa nije tako izazovno kao spavati po ceo dan i ne raditi ništa. Voleli bismo i mi, stariji i verovatno im zavidite svakog dana na slobodnom vremenu koje imaju da ga provedu po svojoj volji, sa drugarima, uz TV ili uz igricu. Raspust je stvarno da se lepo odmore od učenja i, ako im pomenete ideju da treba opet nešto da uče, nema šanse da ćete ovaj tekst sprovesti u delo. Ali, ako im pristupite pametno i predstavite im mogućnosti da savladaju nove digitalne veštine i postanu pravi velemajstori u kreiranju novog digitalnog univerzuma, verujte, pretvorićete im raspust u pravu kreativnu, edukativnu bajku i ujedno im dati odličan temelj za budućnost u digitalnom svetu.

Evo nekoliko kurseva koje možete razmotriti da biste zainteresovali svoje dete:

Kodiranje / programiranje
Kodiranje je, bez sumnje, veština koja će biti veoma tražena u narednim godinama. Sa konvencionalnim netehničkim sektorima koji se pridružuju digitalnoj revoluciji, kodiranje neće biti veština koja se traži samo od IT stručnjaka.
Danas postoji mnogo alata namenjenih deci da lako shvate osnove kodiranja. U zavisnosti od uzrasta i nivoa znanja, deca mogu da usvoje veštine i nauče programiranje na različitim programskim jezicima kao što su BASIC, Blockly, Scratch, HTML, Java, Python. Klinci mogu da primene svoje znanje i da naprave još jedan korak napred i krenu u razvoj weba ako je to njihova strast. Mogućnosti su beskrajne da ih okupiraju tokom celog leta.

Razvoj aplikacija>
Aplikacije su popularne i veoma voljene. Ako želite nešto da uradite, bilo šta, ogromne su šanse da postoji aplikacija koja jedva čeka da vam pomogne. Razvoj aplikacija su još jedan način da podstaknete decu da započnu sa kodiranjem i programiranjem u zabavnom i interaktivnom okruženju.
Kurs za razvoj aplikacija uči decu da dizajniraju, grade i razvijaju svoju jedinstvenu aplikaciju. Stručnjaci su zaključili da ova aktivnost razvija njihovo samopouzdanje, proceduralno razmišljanje i veštine komunikacije.

Digitalna ilustracija, animacija i dizajn igara
Digitalno ne znači biti ograničen na kodiranje i programiranje. Ako su vaša deca kreativna, možda bi bilo vredno razmisliti o tome da njihovoj umetničkoj strani pružite novu prednost dodavanjem tehnologije. Opseg digitalne umetnosti je beskrajan - posebno u svetu koji ceni kvalitetno korisničko iskustvo i dobru vizuelnu sliku.
Pomoću alata kao što su Photoshop i Illustrator, vaša deca mogu drastično proširiti vidike. Da biste crtanje učinili zabavnijim, možete ih podstaći da nauče da animiraju svoje crteže i da kreiraju male isečke ili kratke priče, ako su tome skloni. Starija deca mogu da provedu leto učeći da kreiraju svoj vlastiti avatar za video igre, pa čak i celu igru.

Grafički dizajn i digitalna fotografija
Budući da se većina naše digitalne komunikacije odvija preko privlačnih banera i grafika na društvenim mrežama i ekranima, važnost dobre objave prolazi bez premca. Podstaknite svoju decu da kreativno koriste taj pametni telefon. Podstaknite ih da nauče umetnost fotografije, digitalno ih uređujući i pretvarajući ih, recimo, u sjajan poster.

Digitalni marketing
Nije veština koju treba potcenjivati. Vaša deca će naučiti osnove vidljivosti na društvenim mrežama koristeći SEO i SEM.
Na kursu digitalnog marketinga naučiće važnost dobrog pisanja i komunikacije, privlačnih kreativnih fotografija i ilustracija, korisničkog iskustva i očekivanja, rukovanja blogom ili web stranicom.

Mogućnosti su ograničene samo njihovom maštom. Izmaštajte zajedno raspust tokom kog će postati pravi mali digitalni eksperti.