Kako vaspitavati visoko-senzitivno dete?

05. JulKako je odgajati dete koje drugi jednostavno „ne shvataju“? Pitajte roditelja visoko osetljivog deteta.
Tipično slatke naravi i željni zabave, visoko senzitivna deca su naizgled laka za “upravljanje”. Ubrzo će očarati svakoga ko je dovoljno dugo pored njih da svedoči o njihovoj neobičnoj empatiji za druge. Ako se osećate loše, ovi klinci to mogu da osete i njihova istinska briga je duboko dirljiva. Teško je i da vas ne impresioniraju njihova intuicija, pronicljiva pitanja i kreativnost - dokaz duboko reflektirajućeg uma.
A tada sat otkuca ponoć i nešto se momentalno promeni. Njihova vedra narav brzo preraste u plač i tugu, jednostavno se pometu, osete se nekako rastopljeno. I posmatrači se osećaju zbunjeno.
Ali ne i njihovi roditelji. Odgajati visoko senzitivno dete je veliki izazov jer treba istovremeno da negujete njihovu predivnu empatiju, osećanja, ljubav prema svetu, sposobnost da u svemu vide lepotu i da kanališete nagle promene raspoloženja i oscilacije u osećanjima.

Visoko senzitivna deca su zapravo puna svih osećanja koja teško izražavaju i zato smo zamolili psihološkinju Anu Mirković da nam pomogne objašnjenjima i savetima kako da svoje nežno dete vodite kroz, ne baš uvek nežan, život.

Ana, šta znači pojam “visoko senzitivno dete”?
- Dete koje je osetljivo na stimuluse iz okruženja nazivamo visoko senzitivnim.

Koje su karakteristike te dece?
- Često čujemo da ih opisuju kao plačljive, povučene, stidljive, mudre i tihe klince. Svesniji su od svojih vršnjaka svih promena u okruženju, pa i onih jedva primetnih ostaloj deci. Promišljeniji su, promisle pre svake aktivnosti, obazrivi su i veoma savesni.

Kako da im roditelji, ali i okolina pristupe?
- Najvažnije je prepoznati da je naše dete preosetljivo, razumeti i prihvatiti njegovu različitost. Roditelji treba da vaspitavaju decu u skladu sa njihovim specifičnostima i izraženom senzitivnošću. U suprotnom, u odraslom dobu mogli bi biti skloniji depresiji, anksioznosti i prekomerenoj stidljivosti.

Po čemu se visoko senzitivna deca izdvajaju od druge dece?
- Između ostalog i po tome što su osetljivija, empatičnija, mnogo brižnija i svesnija posledica sopstvenog ponašanja. Što ume biti jako opterećujuće za godinice koje dete ima, za njiegov mentalni i kognitivni razvoj.

Koji su digitalni sadržaji najbolji za njih?
- Svi formati koji nude zabavu, pričanje priča u kojima se poruka prenosi čistom emocijom, interaktivne platforme koje omogućavaju njihovu participaciju, doprinos.

Kako da naše visoko senzitivne klince naučimo da funkcionišu u stvarnom svetu koji je nekad malo grub?
- Za početak, pričom o tome kako svet funkcioniše, postavljanjem otvorenih pitanja koja im daju mogućnost da sami pronađu odgovore na neka teška pitanja, da ih pratimo dušom i osećamo kada se nemiri pojave, da ih zagrlimo kad treba i ne treba (a uvek treba), da uvek budemo tu.