Kako se mladi zaljubljuju u digitalno vreme?

14.decembar DIGITALNI RODITELJI

Ljubav je jezik koji svi razumeju, ali je način na koji je izražavamo različit u odnosu na vreme u kom živimo. Nekada su to bila pisma koja su se željno iščekivala, pa zatim telefonski poziv koji je morao da prođe razne prepreke gde je jedna od najvećih bila kada slušalicu podigne neko od roditelja osobe u koju smo zaljubljeni. Danas mlade samo jedan tap na ekran telefona deli od toga da pošalju srce, fotografiju, video. Šta su te nove mogućnosti promenile u načinu na koji se mlade generacije danas zaljubljuju?Simpatija se iščekuje na društvenim mrežama
Nekada se dugo čekalo na susret sa simpatijom, na primer, veliki odmor u školi ili rođendan prijatelja bio je sjajna prilika da se “slučajno” sretnete. Ukoliko osoba koja se nekome sviđa ima društvene mreže, danas je mnogo lakše sresti je u virtuelnom svetu, odnosno iščekivati novi post ili stori. To ne znači da se među mladima ne događaju susreti uživo koje pažljivo planiraju sa najbližim prijateljima, nego da je interesovanju za neku osobu dodato još mogućnosti, a i još materijala za beskrajne razgovore o tome sa društvom.

Lakše je započeti razgovor onlajn
Ponekad je baš teško prići nekome uživo i pronaći temu za razgovor, posebno ako je osoba nervozna i zabrinuta jer ih posmatra baš ta, toliko važna osoba. Na društvenim mrežama bar malo je lakše, uvek mogu da se izmisle neki bezazleni razlozi za početak razgovora, a mnogo toga mogu da zamene i stikeri ili gifovi dok se malo ne ohrabre i napokon kažu ono “hajdemo na kafu”.

Doći do fotografije simpatije više nije tako komplikovano
Razne stvari su morale da se poklope da biste došli do fotografije vaše simpatije pre dolaska društvenih mreža, ali zato danas mladi mogu da posećuju profile drage osobe koliko god puta žele. Ponekad i sačuvaju neku od tih fotografija u svom telefonu kako bi mogli da je pogledaju bilo kada, u zaključanom folderu, razume se.

Možemo da interesovanja zanima i pre nego što se upoznamo
Ovo je super, ali ne zbog toga što mladi mogu da istraže profile simpatije kako bi pokazali da vole iste stvari kao osoba koja im se dopada da bi bili više kul (jer najbolje je uvek biti iskren) nego zato što odmah mogu da vide da li dele zajednička interesovanja. Tako izbegavaju situacije kada se čini da neko deli njihove vrednosti i stavove bar delimično, a onda se ispostavi da nije tako, pa se razočaraju. Ljudi na društvene mreže postavljaju veliki deo stvari koje su im važne, poput muzike, komentara na omiljene serije, pa to može da bude sjajna prilika da lakše pronađu nekoga ko im je sličan.

Razgovor nikada ne prestaje
Najdivnija stvar koju su društvene mreže omogućile mladima danas je mogućnost da razgovor sa dragom osobom može da se nastavi u bilo kom trenutku. Četovi su puni givofa, zabavnih fotografija, selfija, dokumentuju se svi važni ali i svakodnevni trenuci. Umesto tekstualnog odgovora na pitanje “šta radiš” često stiže fotografija ili objašnjenje stikerom. Video je takođe forma kojom se iskazuju ideje ili humor, kada se dele oni omiljeni sa neta, ili se tako dele neki zabavni trenuci tokom dana.

Uobičajeno je upoznati nekoga na netu
Ranije su upoznavanja preko neta bila nešto čemu se pristupalo sa velikim oprezom, i mnogo predrasuda. Danas je sasvim uobičajeno da se mladi upoznaju preko aplikacija, i mnoge ljubavne priče upravo tako počinju. To znači da su društvene mreže otvorile mogućnost da se susretnu i osobe koje ne idu u istu školu, nemaju isti krug prijatelja, pa su njihove mogućnosti da sretnu osobu koja im najviše odgovara po interesovanjima veće.

Ljubav se deli i sa onlajn zajednicom
Mnogi mladi svoje zajedničke fotografije, razmišljanja ili situacije dele sa paratiocima. Jedno istraživanje kaže da to čini tri od 10 korisnika društvenih mreža. Zanimljvo je da 48% mladih u istom istraživanju kaže da im je jako važno da i u onlajn svetu pokažu koliko vole osobu sa kojom su. Ono što dodatno može da ih obraduje su lepi komentari zajednice koja pozitivno reaguje na njihove zajedničke fotografije, najčešće postavljajući emotikone srca.

Ljubav je glavni pokretač svakog vremena
Načini na koje mladi iskazuju zaljubljenost danas se možda razlikuju, ali je emocija ista - ljubav je pokretač svega. Mogućnost da se sve podeli u sekundi, da komunikacija bude sve bogatija i raznolikija, da povezanost traje nezavisno od geografske udaljenosti je sjajna prilika za njih da kreiraju nove načine za izražavanje emocija. Tako mogu da bez straha, ali uz neophodnu dozu opreznosti i odgovornosti na netu, uživaju u slobodi koju nudi digitalno doba.