Kako sam provela letnji raspust

Kad smo mi bili mali, pisali smo sastav iz srpskog “Kako sam proveo letnji raspust”. Ovo je sastav za Bezbedne klince koji piše Zoja (14) koja je raspust provela na moru, u kraju i, naravno, na mrežama.

 

Letnji raspust bio je prilično kul. Pošto su tata i mama razvedeni, deo raspusta sam provela sa tatom, maćehom i sestrom Petrom na moru i kod babe i dede u Šapcu. Bilo mi je kul, samo da nisam morala da čuvam Petru da se ne udavi u moru. Nije mi nedostalo društvo jer smo non stop delile na mrežama i u grupama ko šta radi, gde je bila, koga je srela, upoznala, šta je obukla. Letnji raspust je super jer te roditelji ne smaraju da ideš na spavanje u 22h, pa sam ostajala i do ponoći sa njima, pričali smo, smejali se, a posle su me puštali da gledam seriju na Netflixu koliko hoću, a htela sam i do trI ujutru, pa zaspim na laptopu.

 

Kad smo se vratili s puta, mama je spremila lazanje za sve nas, a to je baš mnogo lazanja, pa joj je Petra izmazala pločice u kuhinji kad joj je pao tanjir, ali mama se ne uzbuđuje mnogo jer Boni, naša kuca, to sve lepo poliže.

 

Drugi deo raspusta sam provela sa mamom isto u Šapcu, a posle smo išle u Sirogojno. Mislila sam da će mi to biti najdosadniji deo života, ne znate vi koliko glasno moja mama sluša muziku i radi vežbe svakog jutra u osam, ali na svu sreću, bila sam pošteđena tog performansa jer smo nas dve po ceo dan šetale, fotkale, snimale i slikale pejzaže, da bismo uveče zaspale kao topovi i odmah ujutru išle u nove ture.

 

Moja mama je slikarka i od nje sam nasledila malo talenta, pa smo zajedno slikale na malom štafelaju i ona je te slike uramila i stavila na zid. Ja sam ih fotkala i pravila super storije za Instagram, nisam ni mislila na TikTok tih dana, a inače se ne skidam sa TikToka. Pričala sam joj o Pavlu iz kraja koji mi se sviđa, ali on je skroz nezreo i nije svestan da mi se sviđa. Mama mi je onda pričala o svojim prvim ljubavima i bilo je mnogo smešno kad joj je Dejan dao jaknu u školskom kad joj je bilo hladno, a ona se sklupčala i zaspala na klupi i njemu je bilo glupo da je budi i čekao je da se sama probudi da uzme jaknu, pa je zakasnio kući i bio u kazni tri dana. Dovikivali su se kroz prozor ta tri dana, a on joj je bacao ceduljice na kojima je pisalo: Ana, volim te. Kad smo došle kući, pokazala mi je te cedulje, još ih čuva, pa sam od toga pravila storije sa nekom super retro muzikom i mama je postala hit u mom društvu.

 

BIo mi je baš lep raspust. Bili smo zajedno, otkrila sam da su mi roditelji kul i da mogu da pričam sa njima kao sa drugarima, a mreže su mi bile samo tako, usput, da podelim te sitnice i ljubav. Mislim da sam tek sad shvatila čemu mreže zapravo treba da služe.