Kako različite generacije pričaju digitalne priče?

24.avgust DIGITALNI RODITELJI

Nekada je pričanje priča označavalo udobnu ušuškanost na sofi i okretanje stranica knjige, ili glasno čitanje priče jednog člana porodice ostalima. Danas se tome priključuju i digitalni alati - telefoni, tableti, interaktivne igre. Iako je razumljiva briga roditelja zbog preteranog izlaganja dece digitalnim uređajima, uz nalaženje prave mere nema mesta za strah, jer pričanje digitalne priče može da bude prilika za zbližavanje svih članova porodice :)Priče za različite generacije
Priču ne prenosimo isto mališanima i tinejdžerima, a u potrazi za odgovarajućim načinima mnogo mogu da nam pomognu aplikacije prilagođene različitim uzrastima, pored toga postoje i stvari poput kolaža, bojica, papira, koje možemo svi da koristimo nezavisno od broja godina, i tako se dodatno povežemo i zabavimo.

Kako mališanima približiti svet priče?
Kada se ušuškamo sa našim najmlađim članovima porodice posle šolje mleka, zajedno sa omiljenim igračkama pored knjige nosimo i telefon, jer se u njemu nalazi čitav jedan dodatan svet priča koji možemo zajedno da otvorimo. Sve što pročitamo možemo dodatno istražiti, od džungle u kojima žive razne vrste životinja do različitih mesta na planeti. Tako reči dobijaju bogat slikovni ton, i umesto da samo zamišljamo udaljene prostore možemo njima zaista da putujemo preko Google Earth-a.
Deca vole digitalne uređaje, posebno smartfone, rastu kraj njih i doživljavaju ih kao jedan od najvažnijih delova svakodnevice, pa kada ih roditelji uvedu u prostor priča, pomažući detetu u istraživanju, zamišljanu i maštanju, ne samo da se razvijaju kreativne veštine već se dešava nešto mnogo važnije na nivou roditelj - dete, zbližabanje, razumevanje, prihvatanje.
Roditelj više nije neko ko brani korišćenje uređaja već neko ko prihvata da su oni sada deo nas, deo priče pred spavanje, deo zajedničkog smeha, zagrljaja. Prihvatajući digitalno i uvodeći ga u jedan tako nežan i topao segment kao što je priča pred spavanje roditelj se oslobađa straha od digitalnog koje u njegovom detinjstvu nije postojalo, i dopušta sebi da kraj svog deteta i sam bude dete koje bez straha traga za mogućnostima digitalnog sveta.

Kako tinejdžerima približiti svet priče?
Svuda slušamo kako tinejdžeri telefon doživljavaju kao produženu ruku, i kako ih ništa ne zanima. Međutim, svi ljudi od pamtiveka uživaju u slušanju priče, i tinejdžeri nisu izdvojeni, njima takođe prija da budu u svetu nekih novih doživljaja koji se prenose pripovedanjem, dokaz su naučno fantastični filmovi i knjige, kao i razne serije koje bindžuju :) Oni su veoma važan deo porodične digitalne priče i možemo ih uključiti na razne načine, recimo tako što će uz pomoć fotografija ili videa predstaviti neki zanimljiv događaj ili dati svoj komentar na šale u porodici.

Priča kao porodična aktivnost
U pričanje digitalne priče možemo uključiti ne samo svoju decu, već i širu porodicu ili prijatelje. Poslednjih meseci svi smo bili u većoj meri okrenuti onlajn kanalima komunikacije, pa smo mogli u njima da vidimo prilike za zanimljive priče koje dodatno pokreću našu kreativnost usmeravajući nas na digitalno.
Na primer, lepa ideja je da zamolimo neke članove porodice da nam ispričaju svoju omiljenu priču koju ćemo puštati u digitalnom obliku, a međuprostor realnosti možemo ispuniti pričama uživo. Kada cela porodica učestvuje u pričanju priče bilo da je ona sa digitalnim elementima ili bez njih, to je prilika za bliskost, radost, smeh i šalu. Evo šta o tome kaže psihološkinja Ana Mirković:
“Digitalne tehnologije nam daju mnogo prilika da dođemo do beskonačno mnogo predivnih priča. Naravno da nam omogućavaju i da te priče imaju nekoliko dimenzija - i vizuelnu i narativnu i muzičku i (često) interaktivnu. A svaka priča odlazi pravo u dečiju dušu i daje mnogo potencijala za svako dete da nešto novo nauči, neku novu emociju spozna, razvije empatiju i osnaži neku veštinu. Ipak, mislim da priče treba pričati i na “stari” način, jer svako dete najviše voli glas drage osobe koji miluje pre spavanja, unosi mir i spokoj i koji boji svaku reč koji dečiji mozak vizualizuje i tako mu pomaže da shvati da je svet onakav kakvim ga izmašta :)”

Pričajte digitalne priče za budućnost
Jednom kada odaberete da vaša porodična priča dobije i digitalne trenutke, primetićete kako oko vas raste mnoštvo prilika za izražavanje, i koliko u tome uživaju i vaša deca. Pričajte koristeći aplikacije, fotografije, digitalne crteže, opustite se u saznanju da je naša sadašnjost i budućnost već digitalna i da je to neprocenjiva prilika da svojoj deci pokažemo koliko je važno biti istraživačkog duha koji se ne boji novina.