Kako online svet pomaže porodicama u oflajn svetu

07. MajZa početak, razgovarajte sa porodicom o tome da uređaji koje svakodnevno koristite mogu da prouzrokuju da ponekad propustite događaje koji su važni. Setite se koji su to trenuci kada niste bili prisutni u trenutku jer vam je telefon skretao pažnju. Pitajte klince da li su nekada primetili da i drugi, vaši prijatelji ili familija, nisu bili u potpunosti prisutni, iako su bili sa vama.

Ali, pitajte ih i da li su i sami propustili važne trenutke sa vama jer su bili na mrežama ili su igrali igricu.

Ne pričamo o rođendanima, godišnjicama i važnim datumima. Pričamo o situacijama svakodnevnim, običnim, kada je mama, na primer, spremila novo jelo, promenila frizuru, kada je tata đuskao uz muziku ili promenio imidž.

Kako se osećate zbog toga? I šta možete da promenite?

Možete sve, a da se ne odreknete tehnologije. Evo nekih lepih načina na koje možete da koristite online mogućnosti da biste uživali u oflajn trenucima:

  • Izađite, istražujte

Ako ste napolju i koristite Google mape ili neku drugu sličnu aplikaciju za pronalaženje puta do novih područja ili atrakcija, idealna je prilika da razgovarate sa decom o razumevanju usluga lokacije - šta su, kako rade i kako štite privatnost.

Tako ćete uvesti i dobru praksu da deca isključuju lokaciju u aplikacijama društvenih medija. Ako to ne čine, ljudi mogu da vide gde se nalaze kada postave fotografiju ili ažuriraju status.

Ako imaju postavljene funkcije privatnosti (poput omogućavanja samo prijateljima da vide postove), to verovatno neće predstavljati problem, ali ako su njihovi postovi javni i dostupni svima, deca postaju ranjiva kategorija za strance.

 

  • Ostanite kod kuće i igrajte se zajedno

Ne treba da napuštate kuću da biste iskoristili porodično vreme. Zajedničko igranje onlajn igara koje vaša deca vole i zajedničko pregledanje njihovih omiljenih aplikacija super su načini da iskoristite vreme kod kuće. To je, inače, i idealna prilika da otkrijete šta je to toliko specijalno u vezi sa Minecraftom koji ih u poslednje vreme zaokuplja.

 

  • Kombinujte to dvoje!

Spojite unutrašnji i spoljašnji svet: idite na planinarenje ili istražite lokalno područje i podstaknite decu da to snimaju. Kada se vratite kući, pomozite im da snime film o vašem zajedničkom danu.

 

  • Družite se i van mreže - sigurno

Možda ponekad želite da vaša deca budu kod kuće kad i vi, ali istina je da oni imaju svoje želje i da im je ponekad potrebno vreme za sebe. A i vama. Ako deca planiraju da se vide sa prijateljima, iskoristite priliku da ih podsetite da paze s kim se povezuju na društvenim mrežama i da ne pristaju da se sastanu sa nekim koga ne poznaju u stvarnom životu, a da vi ne budete prisutni

 

  • Opustite se uz neku porodičnu zabavu na mreži

Svakoj porodici je potrebno vreme za filmove, TV, serije. Iskoristite usluge “video na zahtev” i napravite filmsko veče uz kokice i film po želji.

 

I uvek volite i grlite jedni druge. Za zagrljaj nije potrebna aplikacija.