Kako održati blizak odnos sa decom i ostati najveći „influenser“ u njihovim životima?

16.novembar DIGITALNI RODITELJI

U digitalnom vremenu uzori mladih se menjaju, nekada su to bili glumci, pevači, umetnici, a danas se njima pridružuju i influenseri. Kao roditelji, verovatno ne pratite mnogo influensera pa ni ne znate ko su oni najpopularniji, kakve vrednosti oni promovišu i na koji način to može da utiče na decu.Zbog toga, kada primetite neke nove ideje ili ponašanja kod svoje dece možda osetite malu nesigurnost i zabrinutost, kao da ne znate šta to zaista vašu decu zanima. Međutim, postoji mnogo prilika da u životu svoje dece vi kao roditelj uvek budete prvi i najvažniji influenseri, a da uz to znate šta im je važno.

Koristite svaku priliku za razgovore
Šta god da radite zajedno kao porodica, potrudite se da to vreme ispunite razgovorom. Bilo da ste na izletu, zajedno pripremate hranu, igrate društvene igre, koja god da je vaša omiljena zajednička aktivnost razgovarajte. Pitajte decu šta ih zanima, kakvo je njihovo mišljenje o različitim temama, poput klimatskih promena na primer. Ako niste sigurni kako da pokrenete razgovore počnite od toga kakvo je vaše mišljenje u odnosu na predmet razgovora, podelite iskustva, osećanja. To ne moraju da budu dugački govori već nekoliko kratkih rečenica koje mogu da podstaknu dete na razmišljanje i odgovor.

Podstičite razmišljanje, a izbegavajte davanje saveta
Mnoge generacije odrasle su na naređenjima i savetima, a vrlo retko su imale priliku da iskažu svoje mišljenje. Baš zbog toga je važno da mladi danas budu odgajani u slobodi da misle, budu kreativne i iskazuju svoje ideje. Tu nastupate vi kao roditelj koji bi trebalo da podstakne razmišljanje. Kad god vam se ukaže prilika pitajte “šta ti misliš, zbog čega je to tako/ zbog čega ti je ovo važno” ili nešto slično u zavisnosti od situacije.

Kada dajete savet ili naređujete šaljete im poruku da vi uvek znate bolje, i da njihova osećanja, želje i težnje nisu podjednako važne kao vaše iskustvo. Namesto toga trebalo bi da pohvalite njihovu želju da preispituju svet oko sebe, i da ih stalno ohrabrujete u tome. Setite se da samo pomeranjem granica i verovanjem u lične ideje i snove možemo zaista da pomenimo svet. Vaš ptistup podrške, težnja za dijalogom, poštovanje stavova deteta i osluškivanje njegovih potreba su najbolji način da ono odraste u samopouzdanu osobu koja stalno istražuje nova rešenja i odgovore na pitanja.

Budite deo njihovog sveta
Pitajte ih šta ih zanima, zbog čega prate određene influensere, zašto im se dopada neka aplikacija. Diskutujte sa njima o novim video klipovima osoba koje prate na društvenim mrežama, o postovima, storijima i omiljenim TikTokerima. Jedino ako znate šta je deci važno možete da pratite njihove potrebe, procese odrastanja i da im pomognete da bolje razumeju društvo i svet. Iako će se sigurno dogoditi da pomisle kako ništa ne razumete i uopšte niste “u toku” ostanite tu, istražujte zajedno sa njima, blago i nenametljivo.

Vremenom će im sigurno prijati što mogu sa vama da podele razmišljanja na najraznovrsnije teme i trendove onlajn, i za svoje dete ćete postati najbolji roditelj koji prati sve trendove i uvek je kul.

Ne sudite o njihovim izborima
Koliko god vam sadržaj koji vaše dete prati delovao nezanimljivo ili nedovoljno edukativno, nikada ne bi trebalo da im sudite, da se ljutite, govorite kako je to “glupo”, “bezveze”, “nezanimljivo”. Umesto toga se zainteresujte za razloge koji ih motivišu da takav sadržaj prate, a ako vam se nešto u tome ne dopada mnogo je bolje da ih pitate “Šta misliš o ovome/ šta ti se ovde dopada/ ne dopada” nego da ih grdite zbog njihovih izbora. Podstičite diksusiju i razvijajte kritičke stavove kod njih, ali nikada nemojte nastupati kao sudija niti omalovažavati stvari koje su njima bitne.

Slušajte ih i volite šta god da se događa
Potrudite se da ih više slušate nego što im govorite šta da rade, neka vam ispričaju šta ih brine, o čemu misle, šta im je važno. Kada znaju da imate vremena za njih i da želite da ih saslušate bez ljutnje ili predrasuda, biće im mnogo lakše da sa vama podele ako ih nešto uznemirava, što je posebno važno u situacijama nasilja na internetu.

Redovno ih podsećajte da ih volite i da ste uvek tu za njih šta god da se događa. Zajedno budite istraživači digitalnog sveta, hrabri i otvoreni prema svemu što je novo, neka vas svaki novi dan sve više povezuje. Tako ćete biti najvažniji i omiljen influenser u njihovom životu, sa kojim ne samo da mogu da se smeju i zabavljaju već uvek mogu da računaju na vašu podršku i ohrabrenje.