Kako odlučuješ koje influensere pratiš?

Kada mladi žele da procene kvalitet nekog proizvoda, ili se informišu o nekoj pojavi, da donesu sud o nekom fenomenu, poverenje najpre poklanjaju influenserima. Neke od najvažnijih vrednosti koje utiču na njihovu odluku koga prate su iskrenost influensera/ke, posvećenost i dobra komunikacija sa pratiocima.

Pitali smo ih koje influensere prate i zbog čega i evo njihovih odgovora.

 

Sara, 18

“Najviše pratim fashion i beauty influensere, jer volim da čujem recenzije za određene proizvode koje bih isporbala, a uvek vidim i koji su noviteti na tržištu. Ono što mi često zasmeta kod domaćih influensera je to što "skaču" sa brenda na brend. Ne volim neiskrenost u životu generalno, pa tako ni na mrežama. Videla sam na Instagramu influenserku koja je ambasador Huawei-a i na mrežama ih reklamira aktivno, a onda sam tu istu devojku videla uživo kako koristi Iphone. Otpratila sam je istog trenutka. Tako da ne pratim one koji brojke stavljaju na prvo mesto. Isto tako, ne pratim influensere koji se na silu trude da budu drugačiji, pesimistični, koji hejtuju sve što je "in". Volim da vidim da se neko trudi oko svog kontenta, da stalno ulaže u sebe i da napreduje.

Na kraju dana, sve to doživljavam kao jedan vid zabave i razbibrige i trudim se da se o bitnim stvarima informišem na drugim mestima. Omiljena mi je Tamara Kalinić.”

 

Igor, 20

“Najviše pratim sportske influensere: Engleski Fudbal i Aca Informacija. Sviđa mi se način na koji prezentuju sportske vesti, kako pišu kopije, ne bombarduju postovima. Postovi su im top i kvalitetni. Ne preteruju sa heštegovima. Generalno, od ostalih influensera, najviše pratim strane: Gary Vee, Simon Sinek…

 

Za naše influensere imam velike zamerke. Deluju mi svi veštačko, promocije koje rade su mi užasne. Jednostavno, ceo kontent koji promovišu mi je kič i šund današnjeg društva. Najpopularniji influenser u Srbiji je Baka Prase, ali ga lično ne volim, jer smatram da je promoter današnjeg lošeg društvenog sistema.

 

Aca informacija i Engleski fudbal: Po mom mišljenju uvek pomažu manjim sportskim stranicama, odlično rade promocije njihovih sponzora.”

 

Anđelija, 22

“Od domaćih pratim samo Ena Lunu i Ivu Jeremić. Ivu samo zato što je poznajem, ali u principu mi je dosadna. Pratim i Havu (ona je prilično nova u tome i bavi se recenzijama šminke i kozmetike generalno, zato je i pratim).

Ena Luna mi je ubedljivi favorit, nije pretenciozna, nije bezobrazna, drska i isfolirana i jedina je kojoj gledam storije nevezano za proizvod o kom priča. Za dosta stvari o kojima priča nije ni plaćena, uvek kaže šta misli i uvek je zanimljiva. Volim da pratim šta novo kupi u dm-u ili od garderobe i obožavam njenu preslatku ćerku. Važno mi je to što ima jako dobar odnos s ljudima koji je prate, ne glupira se, ne vređa ih, ne ponižava se za lajkove... elokventna je, nije napadna.

 

Što se Have tiče, najveći je car. Nova je i nema mnogo pratilaca, gledam je još s tvitera dok nije imala ni instagram profil ni jutjub kanal. Sve što ona odobri, meni je na listi za kupovinu, nikada nisam omašila, šminke, tako i proizvoda za negu lica, tela, kose. Mag je i za drogerijske i za high-end kozmetičke proizvode, takođe jako lepo priča, nije prepotentna i nije bezobrazna. Kod obe mi je bitno što kad nešto ne znaju ili ne umeju da preporuče, to jednostavno i kažu.

Volim što obe dignu glas kad smatraju da treba, pogotovo kad su neke životno važne stvari o pitanju, kao na primer briga o reproduktivnom zdravlju, prevencija oboljenja ili kad su u pitanju društveno-političke aktivnosti od značaja kao ravnopravnost polova, položaj osoba s invaliditetom u društvu, nasilje...

Prevashodno mi je bitno da nisu prenapadne, preisfolirane i da se ne trude da zabave masu isključivo već imaju i ponešto pametno da kažu.

Influenserke kao što je Tamara Kalinić ne pratim, ali uđem s vremena na vreme samo kako bih malo oparila oči dobrom garderobom i lepim mestima na koja ide…”