Kako napraviti i čuvati lozinke

18. Avgust

 

Svi smo već čuli priče o milionskim gubicima kompanija čiji su zaposleni kao lozinke koristili nizove poput abcd1234, password ili qwerasdf. Iako verovatno probijanje šifre vašeg deteta neće doneti iste posledice, važno je naučiti ga kako da ima jake šifre koje neće dopustiti intruderima da zavire u njegove naloge na mrežama i sadržaj njegovog računara ili drugog uređaja.

 

Kako napraviti dobru i jaku lozinku?

 

Što je lozinka duža, to ju je teže razbiti. Upravo zato većina sajtova i aplikacija ima zahteve da ona bude duga bar osam karaktera.

 

Kombinacija slova, brojeva i drugih karaktera teža je za razbijanje od običnih reči. Umesto, na primer, kosarkasica12, neka to bude K0$Arka$1c@12.

 

Druga ideja jeste da se ne koriste prave reči, nego izmišljene, a lako pamtljive.

 

Lozinka ne bi trebalo da sadrži reči ili brojeve koje se mogu povezati s detetom: ime, nadimak, datum rođenja.

 

Šta je još važno znati o lozinkama?

 

Ako ne mogu da je zapamte, recite deci da ih zapišu – na papir ili u svesku koju će skloniti dalje od računara, a koju ne nose sa sobom. Još je bolje ako se ne zapiše prava lozinka nego nešto što će ih na nju nedvosmisleno podsetiti.

 

Neka vam daju svoje lozinke, ali im takođe napomenite da ih ni slučajno ne daju drugima – čak ni najboljim prijateljima.

 

Lozinke treba menjati na svakih nekoliko meseci, a za različite aplikacije treba koristiti različite lozinke. Ako se jedna „razbije“, a koristi se na više mesta, to je višestruka potencijalna opasnost.

 

Konačno, na internetu postoje aplikacije za čuvanje lozinki na jednom mestu. Isprobajte neke i ukoliko vam se dopadnu, naučite i decu kako da ih koriste. Ove aplikacije sve lozinke čuvaju na jednom mestu i veoma su sigurne.