Kako je u našoj kući prestala drama oko domaćih zadataka i učenja

29. AprilDođete kući s posla ili, ako radite u kući, žonglirate između posla, kuvanja, domaćih zadataka i bar jedne kafe natenane. I sačekaju vas vaši slatki, mali potomci, željni učenja kao lanjskog snega jer proleće je počelo, igralište je puno, ekipa iz kraja vreba iza ugla da se igra igrica na zajedničkom serveru, sve puca od kreativnosti kako da provedu dan, a da nije učenje.

 

Nisu klinci neodgovorni, samo su klinci kao što smo i mi bili i jedva čekali da bacimo ranac sa leđa i odjurimo napolje, s parčem hleba i džema u ruci jer nemamo vremena da ručamo.

 

Ali, mi smo odrasli i shvatamo zašto su naši roditelji bili očajni jer nam je sve preče od škole. Sada mi plačemo od muke jer se “muka” prenela na nas :)

 

Smena generacija, a posebno kad imate posla s digitalnom generacijom, predviđa da se unesu određene promene u stil života. Klinci vole da imaju granice, bez obzira što se bune protiv njih, vole da se osećaju odgovorno, odraslo, poštovano, da ih razumemo. Zato je važno da razumemo njihovu potrebu za igrom i druženjem i da nađemo najkvalitetniji način da ih podstaknemo da prvo završe školske obaveze i da zatim iskoriste maksimalno svu lepotu dana koji imaju pred sobom.

 

Evo nekioliko rituala koje možete da uvrstite u dnevnu rutinu i koje će deca rado usvojiti:

 

  • Zamolite ih da ujutru pregledaju vašu tašnu i da provere da li ste poneli sve što vam je potrebno (ključevi, novčanik, dokumenta, šminka, telefon, vlažne maramice…)
  • Zamenite uloge i neka oni vama spreme doručak dok vi ležite i gledate crtani u pidžami 20 minuta pre polaska u školu
  • Zamolite ih da vam izaberu šta ćete da obučete tog dana
  • Zamolite ih da vas isprate do lifta
  • Pitajte ih koliko je sati i da li su spremni za školu

Klinci će verovatno biti frustrirani, ali brzo će ukapirati šta ste hteli da im kažete. Dok budu trupkali malim stopalima svesni da će ozbiljno zakasniti u školu, dajte im podršku i pomozite im da se spreme. Kada osete kako se vi osećate u tolikoj jurnjavi, proradiće empatija i vaša jutra biće mnogo laganija i organizovanija.

 

Po istom principu rešite i odlaganje domaćeg. Kada se vrate iz škole, zamolite ih da stave ručak na sto, da raspreme sto, da raspreme kuću, da provere da li ste danas sve završili za posao, neka prošetaju psa (ako ga imate), neka bace đubre, neka obave sve što vi obavljate po povratku s posla. Kada shvate da je već vreme za večeru, a da nisu stigli ni da promole nosiće napolje, shvatiće. Klinci su neviđeno pametni i vole izazove. Neočekivana zamena uloga biće šokantna za njih, ali vrlo podsticajna jer, kada izvagaju svoje i vaše obaveze, biće im lakše da odmah urade svoj deo posla i na taj način steknu vaše poverenje, zahvalnost i automatski sebi podignu samopouzdanje.

 

Kao nagradu, ponudite im zajedničko vreme na internetu u aktivnostima koji ih čine srećnima. Na taj način pokazujete da vam je stalo do njihovih interesovanja i postižete balans između obaveza i igre. Najvažnije je, a to uvek ponavljamo, da ih ne grdimo, ne kažnjavamo, ne vičemo na njih. Samo im dajmo prostor da sami uče, na sopstvenim greškama i uspesima.