Kako je digitalno vreme promenilo gledanje filmova?

22.decembar DIGITALNI RODITELJI

Filmove smo nekada gledali u bioskopu i iščekivali danima, a sada su najčešće na jedan klik od nas. Na koji način ih sada gledamo, imamo li manje strpljenja i pažnje nego ranije ili dostupnost filmova otvara neke nove mogućnosti?“Nema pravog doživljaja filma bez bioskopa”
Prva asocijacija na film je čarolije gledanja istog u bioskopu. Znate već, veliko platno, čini vam se kao da ste i vi deo događaja na ekranu, oko vas se čuje samo šuškanje kesa sa kokicama ali i kolektivne reakcije kada se događa neka neočekivana scena. Kad se film završi, a svetla ponovo uključe, dogodi se taj osećaj začuđenosti jer smo se vratili u stvarnost. Veliko platno nesumnjivo ima veliku moć da gledanje filma učini posebnim doživljajem.

U čemu je magija gledanja filma kod kuće?
Iako je bioskop zaista posebno mesto za ljubitelje filma, gledanje od kuće je podjednako važno, samo na drugačiji način. Kada biramo ovu mogućnost bilo da smo roditelji ili deca, mi zapravo biramo osećaj ušuškanosti i mogućnosti da nešto gledamo kada želimo, koliko želimo kako god želimo. Možemo da gledamo film na tabletu ili telefonu, dok nas greje naše omiljeno ćebe. Možemo da budemo okruženi braćom i sestrama, roditeljima, bakom i dekom, decom, ili nekim drugim članom naše porodice, u dnevnoj sobi, gde je TV naš bioskop. Ne moramo da jedemo kokice ali možemo da uživamo u domaćoj toploj čokoladi ili omiljenim kolačima.

Da li zaista više ne iščekujemo filmove?
Pojavom striming platformi poput Netfliksa filmovi su postali lako dostupni u bilo koje vreme. Zato se brzo stvorilo osećanje da više nema onog slatkog iščekivanja filma, planiranja odlaska u bioskop, i svečanog događaja u koji se često pretvarala kupovina karte za neko najnovije ostvarenje. Međutim, iako filmovi sada jesu lako dostupni, ipak postoji iščekivanje, samo, kao i mnoge druge stvari u digitalnoj eri - drugačije iskazano. Ponekad je naša nedelja jako zauzeta i svako u porodici ima svoje obaveze, roditelji one koje se tiču posla, a deca školske zadatke. Zato se filmovi gledaju najčešće onda kada imamo dovoljno slobodnog vremena, i zato se i dalje iščekuju kao poseban trenutak. Zato su dobra ideja posebne porodične večeri kada svi uživaju u zajedničkom gledanju omiljenog filma koje mogu da budu omiljeni deo nedelje, i da nas raduju podjednako kao odlazak u bioskop.

Šta se dogodilo sa strpljenjem i pažnjom?
Strpljenje i pažnja danas jesu drugačiji, i tu se posebno izdvajaju situacije kada film ne pogledamo do kraja, a razlozi mogu da budu različiti - nije nam se dopala radnja, imali smo neke druge obaveze, prosto nam je bila dosadna radnja filma. Međutim, to što danas prekidamo film kada nam se ne dopada nije ništa loše, ima toliko mnogo drugih stvari koje zapravo mogu da nam se dopadnu na netu. Pored toga pauziranje i prekidanje filma može baš da nam odgovara kada nam je posle neke scene potrebna pauza (na primer kada je tajni agent za dlaku umakao ljudima koji ga jure). Pauza je korisna i jer sa prijateljima možemo da komentarišemo film na četu, ukoliko su ga nedavno gledali ili to tek planiraju.

Strpljenje i pažnja nisu nestali, samo su drugačiji, i znače da smo naučili da je okej ne gledati nešto što nam se ne dopada, i da je zapravo super što možemo da prekinemo gledanje filma znajući da možemo da nastavimo ako poželimo, kada nam bude odgovaralo.

Gledanje filma će uvek biti važan događaj

Filmovi imaju posebno mesto u životu svake porodice danas kao i nekada, a digitalne mogućnosti samo su donele više mogućnosti i izbora. I dalje se radujemo filmovima, i dalje kreiramo posebne trenutke kada možemo da ih gledamo, i dalje se radujemo najnovijim ostvarenjima svojih omiljenih reditelja, ili se povremeno vraćamo najdražim klasicima.

Dostupnost filma danas ne znači da je njegova magija umanjena ili nestala, naprotiv, ona je samo drugačija. Mogućnost da do detalja biramo šta želimo da gledamo, na kom uređaju i u koje doba dana ostavila je dodatan prostor da organizujemo vreme kako nam najviše prija. U današnje vreme gledanje filmova definitivno jeste drugačije, ali je zato u još većoj meri posebno iskustvo za celu porodicu.