Kako je digitalno vreme obogatilo naša prijateljstva?

20.jul DIGITALNI RODITELJI

Prijateljstvo se zasniva na ljubavi, poverenju i podršci, te ključne vrednosti opstaju nepromenjene i u digitalnom dobu, ali se iskazuju kroz drugačije oblike. Evo kako je digtalno doba obogatilo naša druženja :)Delimo sve u treptaju oka
Dobiti poklon uvijen u papir i dalje je čarobno, kao i sačekati da neko sa nama podeli lepe vesti uživo, ali društvene mreže i internet omogućile su nam da u sekundi podelimo sve ono što želimo da neko sazna odmah. Od ambijenta dok pijemo kafu, do najnovije odevne kombinacije za taj dan, ili onoga što smo pripremili u kuhinji, sve je u inbox-u naših prijatelja gotovo trenutno. Istom brzinom dobijamo i povratnu reakciju, što čini da delimo emociju baš onda kada se dogodila, dok su ranije generacije na pismo ili telefonski poziv preko fiksnog čekale malo duže :)

Imamo najrazličitije formate na raspolaganju
Možemo da preslušavamo audio poruku prijatelja koliko god puta želimo, gledamo video, fotografišemo sve što nam je zanimljivo u istom trenutku kada ga ugledamo, da pravimo snimak uživo sa putovanja, editujemo fotografije, montiramo kratke filmove i tako na zanimljiv način sačuvamo uspomene. Imamo na raspolaganju aplikacije za pravljenje storija, dodavanje filtera, snimanje pesama. Ograničenja u smišljanju sledeće stvari koju želimo da pošaljemo prijatelju ne postoje, pitanje je samo da li nam je stalo da instant podelimo nešto, ili imamo vremena da specijalno, malo duže kreiramo neki sadržaj.

Svaki deo sveta nam je blizu
Čak i ako smo mesecima ili godinama u nekoj drugoj zemlji, ili na suprotnom kraju planete, i dalje smo bliski jer gde god da smo, možemo da se čujemo i vidimo preko video poziva, a kroz video koji snimamo ili fotografije koje šaljemo sa prijateljima delimo okruženje do sitnica. Tako i oni, naporedo sa nama, mogu da upoznaju različite kulture, arhitekturu, jezike, baš u trenutku kada se i nama dešavaju, i na neki način, zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, putujemo i živimo zajedno. Zato su retke situacije gde nas daljina udaljava, ostajemo prijatelji koji dele sve trenutke u kom god da su delu sveta :)

Upoznajemo prijatelje onlajn
Uz određene mere opreza, onlajn svet nam omogućava da stičemo prijatelje iz svih krajeva sveta i upoznajemo druge zemlje na mnogo bliskiji način. Pored toga povezujemo se i sa ljudima iz svog okruženja koje bismo možda zbog drugačijeg ritma života teško sreli, ali sa njima delimo ista interesovanja poput muzičkog ukusa, ili hobija kojima ispunjavamo slobodno vreme. Sem toga, zahvalljujući društvenim mrežama možemo brzo da pogledamo nečiju biografiju, u onoj meri u kojoj je deli sa internet zajednicom, i neki njeni segmenti, poput toga da smo zajedno bili na nekoj edukativnoj radionici, ali to tada nismo znali, može da bude povod da podelimo zajednička iskustva i pokrenemo prijateljstvo :)

Promena je dobra ako naš život čini bogatijim
Digitalno vreme unelo je velike promene u naše živote, zato i dalje ima mnogo onih koji se prema njima odnose sa nepoverenjem. Iako nema sumnje da internet zahteva opreznost na mnogo nivoa i kada smo roditelji i kada smo deca, uvek se treba vratiti na sve ono lepo što nam takav tehnološki napredak omogućava.

Zato je lepo podsetiti se da zahvaljujući digitalnoj revoluciji nikad nismo daleko od svojih prijatelja i porodice ni geografski ni emocijama,i osetiti koliko je to neprocenjivo :)