Kako digitalni prostori mogu otkriti supermoći mladih?

Mladi danas komotno mogu preuzeti ulogu digitalnih stručnjaka, mogu biti izvor digitalne ekspertize, a naša uloga je da ih usmerimo u pronalaženju i stvaranju sigurnih i smislenih načina da učestvuju u društvima, uključujući i onlajn prostore. Koje su njihove digitalne supermoći i kako da ih korIste u prave svrhe?

 

KOMUNIKACIJA

Postoji na desetine načina na koji mladi koriste tehnologiju da bi međusobno komunicirali. Najčešće to čine tako da o njima uopšte ni ne razmišljaju. Slanje mejlova, postavljanje zanimljivih videa na Fejsbuk ili ćaskanje sa porodicom putem WhatsApp-a -  sve se računa u onlajn komunikaciju.

Ova veština podrazumeva i pravljenje dokumenata i njihovo deljenje sa drugim ljudima. I to što napišu tekst u Wordu pa ga podele putem Google Docs takođe se smatra online komunikacijom. Mladi mnogobrojne nastavne programe pohađaju putem Zoom-a, što spada u online komunikaciju.

 

BARATANJE INFORMACIJAMA I SADRŽAJEM

Sadržaj podrazumeva reči, slike, video snimke i ostale materijale koje vidimo oko nas. Tako se pod rukovanjem informacijama i sadržajem podrazmeva pronalaženje potrebnog sadržaja i njegovo korišćenje na pravi način.

Mladima je to naročito neophodno. Sve što su starije generacije nekada radile “peške” po bibliotekama i arhivama, mladima je dostupno na samo jedan do dva klika ukoliko umeju na precizan način da koriste internet.

A tu ne spade samo pretraga informacija uz pomoć pretraživača poput Google, mada je i ona svakako deo toga, već i skladištenje i organizacija fajlova u računaru ili na klaudu, ali i korišćenje uvek legalnih izvora.

 

TRANSAKCIJE

Transakcije se odnose na novac, tačnije na kupovinu i prodaju stvari, korišćeje usluga i upravljanje novcem na računaru. Tako, na primer ukoliko kupuju na Amazonu ili prodaju na Ebay-u ili čak koriste aplikaciju da bi pogledali svoj bankovni račun, klinci obavljaju transakciju na mreži.

Mladi, čini se, više nego iko koriste onlajn kupovinu. Oni tako kupuju karte svih vrsta, obezbeđuju smeštaj za putovanja, naručuju hranu, a sve češće obavljaju i redovnu kupovinu. Zbog toga je od vitalnog značaja da nauče da to rade bezbedno. To podrazumeva da uvek treba da koriste jake lozinke, da nikome ne otkrivaju svoju lozinku i  da uvek koriste samo originalne i bezbedne programe.

 

 

REŠAVANJE PROBLEMA

Postoji mnogo načina na koji nam digitalni alati pomažu da rešimo problem. Ako ste ikada na YouTube-u gledali video uz pomoć kog ste učili kako da nešto uradite ili možda koristili Excel tabele da vam uradi neki proračun, onda to znači da ste koristili kompjuter za rešavanje problema.

Znati kako rešiti problem uz pomoć kompjutera ili interneta je jedna od najbitnijih veština kako tokom školovanja tako kasnije i na poslu. Kada đaci zapnu na nekom zadatku, rešenje traže na internetu, ali je veoma bitno da znaju koji su relevantni izvori i čiji savet smeju da poslušaju.

 

BEZBEDNOST I LEGALNOST NA INTERNETU

Sada već postoje zakoni koji regulišu šta smemo, a šta ne smemo da radimo na internetu i tako su naši podaci bezbedni. Kada jednom nešto postavimo na internet to zauvek ostaje tu, zbog čega će drugi ljudi moći to da vide kako sada tako i u budućnosti.

Zato je veoma bitno mlade usmeriti da ne objavljuju informacije pune mržnje, uvreda i nešto čime žele drugome da naude.  Takođe, bitno je objasniti im da uvek koriste jake šifre za svoje profile, naročito one uz pomoć kojih vrše novčane transakcije. Bitno je da znaju da prepoznaju sav sumnjiv sadržaj i kako da se sa njim nose kada na njega naiđu - nikad ga ne otvaraju!

A šta podrazumeva legalnost na internetu?

Nikada ne smeju da se koriste tuđe reči, slike i sav ostali sadržaj jer to je krađa. Ukoliko im je potreban nečiji citat, fotografija ili video, treba da znaju da uvek moraju da traže odobrenje autora pre korišćenja ili da jednostavno koriste besplatne sadržaje poput Pixabay za fotografije.

Kada implementiraju stečene veštine, klinci će ih u budućnosti koristiti kao supermoći i stvoriti uticajno digitalno društvo i globalnu budućnost obojenu znanjem, empatijom, tolerancijom. Dobiće supermoći da stvore bolji i digitalan i realan svet i mi smo ponosni što su to baš naša