Kako digitalne mogućnosti pomažu da svako ima svoj prostor u doba izolacije?

17.mart DIGITALNI RODITELJI

Porodice često nisu u istom prostoru tokom dana, jer svako ima svoje aktivnosti. Zato se sada svi mogu naći pred izazovom - kako da kuća ne bude tesna i da svi imaju dovoljno prostora za svoje potrebe? Tu mogu da nam pomognu novine digitalnog doba :)Veliki broj porodica živi u malim stanovima, i nije retkost da neki od ukućana nemaju svoj prostor, već dele zajedničke prostorije. Tako dnevna soba može da bude i spavaća, a ako spavaća postoji dele je braća i sestre. U uobičajenim okolnostima, uz dobru organizaciju, ovo uglavnom nije problem - roditelji idu na posao, deca u škole i na treninge, kod prijatelja, a stariji članovi domaćinstva, bake i deke, možda u neku šetnju parkom ili na kaficu kod komšija.
U ovom trenutku međutim, svi oni će morati da se nađu zajedno u malom prostoru (koliko god da je stan veliki, ako smo svi tu u jednom trenutku može da postane pretesno), zato je važno da osmislimo aktivnosti i da pojačamo ljubav i razumevanje, kako bi svako u ovom trenutku imao dovoljno prostora za lične potrebe.

Krenite od ljubavi i razumevanja
Nikom nije lako što su se stvari tako brzo promenile, i sasvim je normalno da osećamo strah i uznemirenost, koja ponekad može da se ispolji i kroz vikanje, svađe oko malih stvari, i napetost u komunikaciji. Bez obzira na to, trebalo bi da obratimo pažnju jedni na druge - i uvek krenemo od ljubavi razumevanja. Bilo da smo roditelj ili deca trebalo bi da imamo na umu da naši najbliži sigurno osećaju nešto vrlo slično kao i mi sami - neki oblik uznemirenosti. Zato umesto ljutnje pojačavamo lepe reči, zagrljaje i smeh, i naravno, u sve to dodajemo digitalnu nit. Kako?

Slušalice su dobra ideja
Koristite slušalice da ne biste smetali ostalima, ukoliko ne žele da slušaju isto što i vi, i birajte ono što vam prija. Ukoliko osećate da ste baš jako uznemireni, a ne želite da to drugi znaju, koristite neku od aplikacija za meditaciju, ili one sa umirujućim zvucima poput talasa mora. Naravno, uvek je lepo da podelite sa članovima porodice ako niste OK, bez obzira na to što aplikacija ili omiljena pesma može da vas umiri.

Strukturirajte dan
Napravite plan tako da ne dođe do zastoja u kupatilu ili kuhinji, pokušajte da obroke uspostavite tako da svakog dana budu u isto vreme i uživajte u tome, verovatno niste skoro zajedno proveli sva tri obroka. Iako nije baš preporučljivo, mnoge porodice biraju da za vreme obroka gledaju neku seriju na telefonima ili tabletima, ako je to i vaš način funkcionisanja, odaberite nešto što će svima prijati. Pošto su ukusi različiti, probajte da pustite crtani film :)

Podelite obaveze
Neka svako dobije neki mali zadatak tokom dana, a ukoliko vas nervira što je vaš red da perete sudove ili brišete prašinu, setite se da se to može uraditi uz muziku - preko raznih strimig servisa možete pratiti najnovije bendove i albume, pa uživajte - možda ne bi bilo loše da za ovu priliku izbegnete slušalice, čisto da bi i ostali ukućani ako žele mogli da se pridruže žurci :)

Druženje se seli (samo) na internet
Skroz je u redu da se preko video poziva čujete sa prijateljima bilo da ste roditelji ili deca, takođe je u redu da malo vremena posvetite četu sa prijateljima. Sigurno će vam nedostajati zajedničke kafe i druženja pa možete da napravite video čet za celu ekipu preko neke od aplikacija :)

Svako veče može da bude digitalno kreativno
Uveče ne mora da vam bude dosadno, na ovo vreme gledajte kao na priliku da se još više zbližite i zabavite. U planovima za večernje sate mogu da budu karaoke za celu porodicu jer ih ima zaista puno na Jutjubu, ili neki kvizovi znanja, čitajte poglavlja knjiga naglas, organizujte top liste omiljene muzike (žiri je naravno, cela porodica), snimajte kratke porodične zabavne filmove (na primer kada kuvate nešto), ili odaberite neku seriju ili film koji možete svi zajedno gledati.

Kreativnost i tolerancija su sve što nam je potrebno
Šta god radili uvek razmišljajte o ostalim ukućanima i tome šta bi moglo da im smeta, ali i da im prija. Istražujte aplikacije zajedno, pokazujte jedni drugima nove stvari (možda da napokon objasnite baki ili deki ako ih imate čemu služi taj Instagram) :)
Sve što je potrebno je da uključimo kreativnost, ljubav i toleranciju na maksimum, a onda ni jedan prostor ne može da bude tesan, jer se porodica pre svega nalazi u našim srcima.