Kako da u izolaciji razvijete ekološke navike kod dece?

22.april DIGITALNI RODITELJI

Izolacija nam jeste donela mnogo izazova, ali je i odmorila planetu - reke su bistrije, vazduh je čistiji, a čak i na najprometnijim gradskim ulicama možemo da čujemo cvrkut ptica.
Dan planete zemlje koji se obeležava danas podseća nas da vreme možemo da iskoristimo i za brigu o životnoj sredini i razvijanje zdravih ekoloških navika kod naše dece. Dajemo vam nekoliko predloga kako u svoju svakodnevicu da unesete brigu o budućnosti naše planete, koje mogu da primenjuju svi članovi porodice.Kupujte kozmetičke proizvode u čvrstom obliku
Umesto šampona, sapuna ili deterdženata u plastičnim ambalažama, možete pronaći organske proizvode koji su napravljeni od prirodnih sastojaka, i nemaju sintetičkih sastojaka. Iako sigurno nije lako uložiti dodatan napor u potragu za tim, u trenutku kada pažljivo vagamo i odlazak do prodavnice, uvek se možemo osloniti na pomoć interneta i kupiti proizvode onlajn.
Pored toga, ekološka zajednica u Srbiji vrlo je razvijena, aktivisti i aktivistkinje koji se bave ekologijom često dele recepte kako da sami napravimo sapun, šampon, sredstvo za čišćenje, i njihove savete možete pronaći na društvenim mrežama, iako je neophodno da se što bolje informišete o svemu pre nego što prihvatite te informacije.


Zašto je ovo važno: ako deca vide da se vi trudite da što manje plastike ili hemikalija upotrebljavate da biste zaštitili planetu, ako im objasnite da, na primer, deterdžent odlazi u reku, a zatim utiče na živi svet u njoj, i ona će poželeti da učine nešto povodom toga, i shvatiti da njihov način života može da donese malu, ali neprocenjivu promenu na bolje za prirodu.Zatvorite vodu kada perete zube i birajte tuširanje umesto kupanja
Podsećajte decu da isključe vodu kada peru zube, i da ne pune kadu vodom. Razlog je jednostavan, tako štedimo jedan od najdragocenijih resursa na planeti, vodu. Možda nam ne deluje kao da posebno mnogo vode isteče iz slavine kada perete ruke il zube, ali postoji zgodan način da to razumete i vi i vaša deca - ostavite šolju ispod slavine i gledajte koliko se puta napuni dok se bavite time, to je nekoliko šolja vode koja je mogla da bude sačuvana. Kada se tuširamo, trošimo mnogo manje vode nego kada se odlučimo na kupanje u kadi, kad god možete odaberite tu opciju, i ne zaboravite da isključite vodu dok nanosite sapun :)
Zašto je ovo važno: Iako vode imamo u dovoljnim količinama danas, moramo da mislimo i na budućnost i na to da li će naša deca imati onoliko vode koliko im je potrebno u narednim decenijama.Kako da sortirate i odlažete otpad
Odlažite otpad prema tipu, u za to predviđene kontejnere, ukoliko za to imate uslova. Podelite ga na celine i odvojte kutije za svaku, recimo, jednu za papir, drugu za staklo, treću za tetra pak ambalažu (skinite zatvarač i stavite ga u deo za plastiku), i plastiku (s tim što se plastične kese recikliraju odvojeno). Važno je da sve što je od plastike operete, tako da nema tragova hrane, i da sabijete ambalažu da biste uštedeli prostor. Ukoliko imate lekove kojima je istekao rok konsultujte se sa apotekarima o tome kako da ih odložite, ali svakako ih nemojte bacati u kontejner. Detalje o pravilnom odlaganju otpada možete potražiti onlajn.


Zašto je ovo važno: osim što pravilnim sortiranjem štitite prirodu, ove navike prenosite i deci, a u uslovim izolacije, proces odvajanja svega što želimo da bacimo može da se pretvori u zabavu, i svako od ukućana može da doprinese, recimo, neko može da bude zadužen za nedeljno odvajanje papira za reciklažu koji se nakupio u stanu, ili za sabijanje i odvajanje tetra pak ambalaža. Deca na ovaj način kroz igru usvajaju zdrave navike koje će kasnije biti deo njihovog života :)Poklonite odeću koju ne nosite
Umesto da bacate u kontejner majicu koja vam se više ne dopada, možete da odvojite posebnu kutiju za to i zajedno sa decom prođete kroz odeću u ormarima - pogledajte šta ste prerasli, a šta vam se prosto ne sviđa.
Slaganje odeće deci je uglavnom zabavno, i to može ne samo da nam lepo ispuni makar jedan dan u izolaciji, nego i da obraduje nekog drugog :) Poklanjajući odeću mi zapravo pokrećemo proces ponovnog korišćenja, čime čuvamo planetu i dodatno trošenje resursa koji su potrebni da bi odeća nastala.
Na primer, modna industrija proizvodi više štetnih gasova koji doprinose efektu staklene bašte od čitave transportne industrije, a na drugom je mestu kada je u pitanju zagađenje voda zbog uptrebe sintetičkih boja i brojnih hemikalija. Pre odlaganja obavezno operite odeću i lepo je složite, a zatim proverite kome je potrebna, kontaktirajte na primer Svratište za decu ili Crveni krst Srbije.


Zašto je ovo važno: poklanjanjem odeće štitite planetu ali i učite decu o važnosti davanja i brige o onima koji ne mogu da kupe novu odeću. Čak i ako sami možete da kupite novo razmotrite nošenje nekih komada polovne garderobe koja je očuvana, i zaštitite planetu zajedno sa svojom decom :)Štedite električnu energiju
Nedelje u izolaciji čine da u većoj meri koristimo električnu energiju, zaboravljamo da gasimo svetlo, isključimo bojler, u kući radi nekoliko računara, a možda se i pojačano grejemo na struju u nekim delovima dana ili zaboravljamo da isključimo grejna tela ujutru.
Učite decu da gase svetlo u svakom delu vašeg doma gde ono u tom trenutku nije potrebno, koristite štedljive sijalice i isključite računar ako ga više ne koristite :)


Zašto je ovo važno: Toliko smo navikli na električnu energiju da je primetimo samo kada privremeno nestane zbog radova, ali za njen nesmetan dolazak do naših domova potrebna je, između ostalog, termoelektrana, i ugalj, koji je neobnovljivi resurs. To znači da jedna naša sijalica koju smo zaboravili da isključimo čini da na godišnjem nivou potrošimo ugalj koji bi možda mogao da doprinese stvaranju struje za, recimo, inkubatore za bebe. Pored toga, velika termoelektrana u svom radu upotrebi više miliona tona uglja godišnje kada se atmosferu oslobađa velika količina čađi, što utiče na zagađenje vazduha i životinjski i biljni svet.


Vi ste primer za svoju decu
Deca uče od vas i ugledaju se na vas, zato se trudite da im date najbolji primer u zaštiti planete :) Ne ljutite se na njih ako ne prihvate sve promene odmah, i priču o ekologiji uključite u vaše redovne razgovore. Podstičite ih da postavljaju pitanja i traže odgovore zajedno sa vama. Učite ih da vole planetu i da je čuvaju jer imamo samo jednu, dragocenu i lepu, koja zaslužuje mnogo više naše brige i pažnje u budućnosti. Prenesite im osećanje odgovornosti i brige za nju, i zajedno se potrudite da stvorite lepše sutra za sve nas, jer male promene koje se naizgled ne vide, ponekad mogu da budu najveće.