Kako da provedete leto s decom u kući

16. Jul

 

Ako ne idete na letovanje, a (recimo) radite, hendlovanje klinaca na raspustu više je od samog izazova. Njima je sad svaki dan dugačak kao nedelja i mogu da uživaju u šortsu i majici do mile volje i da se druže na mrežama. Bez obzira da li pokušavate da napravite bolju rutinu za sebe ili da decu usmerite na raspored, vreme je da napravite letnju rutinu!

 

Iako je u sporim i lenjim letnjim danima poenta u uživanju, veoma je lako potpuno izaći iz rutine. A deca napreduju kad imaju rutinu i kad znaju šta da očekuju. Postavljanje dnevne rutine za leto moglo bi biti upravo ono što vam treba da biste vi bili zadovoljni, a klinci se lepo odmorili i bili korisni, pre svega, sebi.

 

Evo kako da napravite bolju letnju rutinu.

Iako vi možda imate velike planove za spavanje, velike su šanse da vaša deca imaju druge planove. Sa dužim letnjim danima sunce izlazi još ranije, što znači da se vaša deca ranije bude. Osim ako želite da se probudite dok vam mali prsti kopaju po očima i umilan glasić govori na uvo: “Budi se, budi se, budi se”, treba da se probudite pre nego što vaša deca započnu dan. Odvajanje vremena za mirnu šoljicu kafe ili spremanje ručka za decu pre nego što počnu da tvrde da više ne jedu meso za ručak ključno je za miran dan.

Učinite sebi uslugu i dajte sebi vremena da jutro započnete polako. Podesite alarm na letnje vreme buđenja i, ako klinci reše da ustanu pre tog vremena, neka provedu „tiho vreme“ u svojoj sobi. Dozvolite im da mirno čitaju u krevetu, igraju se sa lutkama ili od pokrivača naprave šator.

 

Nabavite im aplikaciju koja će im pomoći da se usredsrede i ostanu odgovorni bez huktanja dok pomažu u kući. Google Play prodavnica mislila je na najmlađe i izbor aplikacija je fenomenalan.

Tabela obaveza je odličan način da decu fokusirate na određene aktivnosti. Uključite zadatke poput pranja zubića, umivanja i doručka pre nego što izađe napolje ili na mreže. Dajte im stikere da označe svaki zadatak čim ga završe. Tabelu možete koristiti i kao sistem nagrađivanja. Kada završe sa jutarnjim zadacima predah uz telefon, igrice ili za posebne aktivnosti, poput izleta ili zabavne dnevne aktivnosti sa vaše letnje liste je više nego poželjan.

Još jedan sjajan način da se rasporedite je praćenje aktivnosti vaše dece. Aplikacija Garmin Jr. je super jer možete da im dodelite kućne poslove, a zatim im date bodove kada izvrše svaki zadatak. Možete da izaberete sa liste nagrada, Ili možete sami da napravite zabavne nagrade.

Dajte im izbor. Za svaki dan neka osmisle po jednu aktivnost:

Neka bude u ponedeljak

Probajte u utorak

Mokra sreda

Razmišljajući četvrtak

Izlet u petak

Napravite satnicu i zamolite ih da se pridržavaju rasporeda. Iako vam možda zvuči previše za leto, verujte, cilj je da njihove glavice ostanu angažovane, a da vi bez stresa možete da obavljate svoje poslove.

Stvaranje letnje rutine je ključno za lepo leto. Obavezno u nju uvrstite slobodno vreme koje ćete provesti zajedno gađajući se vodom u balonima, gledajući film i mnogo, mnogo se grliti i smejati.

Srećan vam raspust!