Kako da pronađeš ravnotežu između oflajn i onlajn sveta

20.oktobar Kako da pronađeš ravnotežu između oflajn i onlajn sveta

Onlajn i oflajn svet odavno se prepliću, što ume da bude predivno jer se razne zabavne, edukativne i umetničke stvari prelivaju iz digitalnog u “opipljivi” prostor i obrnuto, ali ponekad je potrebno obratiti posebnu pažnju na ravnotežu među njima i sagledati stvari iz drugačijeg ugla.Internet je sve
U onlajn prostoru danas se nalazi gotovo sve što volimo: obrazovanje, umetnost, zabava. Gledano sa strane može delovati kao da smo “samo u tom telefonu” ili računaru, ali tu se zapravo sada nalazi sve što je nekada bilo na različitim mestima - i muzika, i enciklopedija, i muzej, i knjiga, i pismo. Zato je sasvim normalno da puno vremena tu provodimo. To bi bilo isto kao kada su nekada ljudi slušali ploču dok čitaju knjigu, samo se sada sve nalazi u jednom uređaju :)

Gde je izazov?
Kada se većina stvari koje volimo nalazi na jednom mestu nije lako prepoznati kada je vreme za pauzu i neku aktivnost u oflajn svetu. To je posebno izazovno jer se digitalno sasvim isprepletalo sa “realnim” pa kada sređujemo kuću puštamo aplikaciju za podkast ili muziku, kada šetamo možda opet puštamo neki svoj omiljeni album, kada razgovaramo sa prijateljima često imamo potrebu da im pokažemo nešto što smo pronašli onlajn. Da isključimo telefon vrlo retko možemo, jer uvek očekujemo neki odgovor, poziv, mejl, ili se naprosto ne osećamo prijatno kada smo sasvim van onlajn prostora.

Okej je da nam treba net
Onlajn mogućnosti su nešto što nam je neophodno i nikako nije rešenje da se na silu sasvim isključujemo, ionako ćemo vrlo često misliti šta se dešava onlajn pa nećemo moći da se do kraja koncentrišemo na ono što radimo “u stvarnosti”. Diskonektovanje sa neta danas jednako je tome da vam neko u prošlosti kaže “ne možeš više da čitaš knjigu danas”, “ne možeš da slušaš kasetu, moraš da se isključiš” “ne možeš sada da odgovaraš na to pismo”. Strah je takođe samo nešto što nas dodatno crpi i zabrinjava, jer nije toliko važno koliko smo na netu, već šta radimo na netu. Nikako nije rešenje da teramo sebe da ne budemo onlajn, nego da polako pronađemo pravu meru između toga i nekog oflajn opuštanja.

Gde se krije ravnoteža?
Ključna stvar za postizanje ravnoteže je mera, koja je za svakog od nas različita jer internet ne koristimo svi za iste stvari. Za pronalaženje idealne količine neta i vremena van njega, potrebno je vreme. Trebalo bi da pratimo svoje potrebe i damo sebi dovoljno prostora da razumemo šta je ono što nam je neophodno, šta je ono u čemu uživamo, a šta je ono bez čega možemo onlajn.

U tome mogu da nam pomognu sledeća pitanja:

● Koliko sam sati danas proveo/la onlajn i da li mogu da malo pažljivije pratim vreme u tom smislu?
● Koje stvari su mi jako važne, šta je samo opuštanje, a šta mogu da prestanem da pratim onlajn?
● Za koje stvari oflajn bih voleo/la da imam više vremena i da li je to povezano sa vremenom na netu?
● Da li mogu da proveravam notifikacije detaljnije samo u određeno doba dana ili mi je to previše teška oduka?

Šta je savršena mera?
Savršena mera je ono što je za svakog od nas lična, idealna kombinacija oflajn i onlajn sveta. Normalno je da se ona menja u odnosu na naša interesovanja i obaveze tokom dana. Ipak, može da nam pomogne ako odlučimo da ne odgovaramo na poruke čim stignu, ne proveravamo notifikacije čim primetimo da su tu, i odlučimo da manje skrolujemo bez cilja, a više društvene mreže ili Gugl koristimo kao prostor za istraživanje.

Savršena mera nije gašenje telefona i interneta nego postizanje osećanja da je sve taman kako treba, kao kada u šetnji pored reke slušate svoju omiljenu muziku na telefonu, i možemo da je postignemo ako obratimo pažnju na svoje potrebe i onlajn svet posmatramo kao nešto što obogaćuje sve stvari i trenutke koje volimo.