Kako da pronađeš meru u korišćenju smartfona?

10.novembar DIGITALNI RODITELJI

Smartfon je super stvar i na mnogo načina je olakšao i ulepšao naš život. Njime beležimo drage trenutke, čuvamo važne informacije u kalendaru, tu nam stiže pošta i pozivi, tu su nam beleške, a možda i elektronski dnevnik sa ličnim beleškama. Prepun je važnih poruka, mimova, fotografija. On nam otvara bogat, zabavan, edukativan svet interneta, omogućava nam da lakše pratimo šta se dešava na društvenim mrežama, i da i sami delimo sa drugima sadržaj koji nam je važan.Koji god telefon da koristimo korisnički interfejs je uglavnom prijatan i lep, aplikacije su zanimljive, preko njih slušamo muziku, gledamo serije pa i slobodne trenutke često provodimo sa smartfonom u rukama. Zato nije čudno što ponekad ne primećujemo kako prolaze sati i sati dok smo mi na netu, i zaista možemo da budemo jako iznenađeni ako pogledamo podešavanja i vreme koje smo proveli posmatrajući nešto na ekranu. Zbog toga jeste veoma izazovno postići ravnotežu u tome, ali nije nemoguće.

Nema potrebe da se osećaš loše
Za početak, važno je da znaš da nema potrebe da se osećaš krivim. Telefoni i aplikacije dizajnirane su tako da nam se dopadnu i da nas privlače. Čovek je prirodno naklonjen lepom, a sve to zaista jeste divno uređeno, od oblika samog telefona do interfejsa. Kada koristimo naše telefone mi zaista uživamo u izgledu, brzini, mogućnostima koje su beskrajne. Potpuno je normalno da težimo lepoti, prijatnosti, uživanju u otkrivanju novih stvari, čovek je bio takav i kroz istoriju, danas se samo promenio način jer sve je objedinjeno u smartfonu. Zato nema potrebe da osećaš krivicu jer te sve to neodoljivo privlači, ali bi trebalo da obratiš pažnju na vreme. U tome će ti pomoći nekoliko pitanja.

Šta najčešće radiš onlajn?
Razmisli o tome za koje sve stvari koristiš telefon odnosno gde ti je zaista potreban a koliko samo skroluješ, odnosno gledaš šta ima na netu bez konkretnog cilja. Takođe sagledaj koje aplikacije najčešće koristiš i promisli da li možda neku od njih možeš da koristiš u manjoj meri, iako ti možda deluje nemoguće, i deset minuta manje ćeš primetiti na dnevnom nivou makar tako što ćeš se osećati prijatnije znajući da si ipak uspeo da napraviš malu ali važnu promenu.

Ima li šanse za manje skrolovanja?
Pomenuto skrolovanje je jedan od najvećih izazova, jer kada besciljno lutamo društvenim mrežama uvek postoji šansa da iza sledećeg posta dolazi ono uzbudljivo, baš to što smo želeli da vidimo (iako možda i ne znamo šta to tačno želimo). Definitivno ima mnogo novih i lepih stvari koje nas zaista čekaju ako nastavimo da skrolujemo, ali to je u isto vreme beskrajan proces koji nas tera da stalno idemo sve dalje. Pronalaženje mere je zato ključ u našim putovanjima svetom društvenih mreža, a to postižemo tako što odredimo koliko ćemo vremena pokloniti skrolovanju. Možemo reći sebi da ćemo danas time da se bavimo desetak minuta (ako treba podesite alarm na početku, dok ne naviknete), ili da ćemo pogledati samo prvih deset postova. Svakako neće biti lako prvim danima ali vremenom će postajati sve laganije i lepše kada shvatiš da sam/a biraš koliko vremena poklanjaš toj aktivnosti.

Prati samo sadržaj koji ti prija
Jer osim što ćeš gledati samo u postove koji čine da se osećaš prijatno, možda budeš i manje brinuo/la oko toga da drugi imaju zabavniji i lepši život nego ti. Umesto osoba čiji postovi možda ponekad učine da brineš o tome kako izgledaš ili kako nikada ne ideš na zabavna mesta, počni da pratiš nešto što je u skladu sa tvojim interesovanjima. To mogu da budu životinje, fotografije prirode, dizajn, arhitektura, umetnost, šta god čini da se osećaš lepo.
Možda ćeš primetiti da kada gledaš takvu vrstu postova imaš manje potrebe da se dugo zadržavaš na društvenim mrežama jer se posle nekog vremena osećaš zasićeno i kao da si već sve video/la, dok se u isto vreme osećaš inspirisano.

Najvažnije je šta radiš dok si onlajn
I to jeste bitnije od broja sati koje providiš sa telefonom (ali ne znači da bi trebalo da preteraš), jer danas se sve nalazi tu, i knjige, i muzika i umetnost, i ljudi koji nas inspirišu, a sve to je nekada bilo na različitim mestima - u bibliotekama, na pločama, kasetama, TV-u, bioskopu. Sve je tu, i zato je važno da taj potencijal koristiš kvalitetno, da istražuješ i saznaješ nove stvari, i da se trudiš da između tih otkrića pronađeš vreme i za oflajn aktivnosti poput šetnje, druženja sa prijateljima, ili prosto uživanja u prirodi.

Ti određuješ granice
Zbog svega što nam smartfon znači nije uvek lako ostaviti telefon po strani, i to je sasvim razumljivo. Ali, koliko god da imaš obaveza i koliko god da želiš da vidiš “samo još ovo” ili da baš sada izguglaš neku informaciju seti se da sve to može i da sačeka. Ponekad je sve što nam je potrebno malo opuštanja izvan ekrana i notifikacija, i sigurno može da nam prija ta pauza.
Seti se da samo ti određuješ granice i prioritete i da samo od tebe zavisi koliko ćeš se lepo i korisno družiti sa svojim smartfonom. Potrudi se da on bude tvoje mesto za učenje i kreativnost, kao i za zabavu, ali pronađi i neko vreme kada ćete se odmarati jedan od drugog, telefon na punjaču, a ti u nekoj lepoj šetnji ili u zajedničkim aktivnostima sa porodicom.