Kako da prepoznaš kada je vreme da napraviš kratku pauzu u korišćenju smartfona?

12. Februar

Dragi tinejdžeri, mi vas razumemo. Vaš svet je u vašem smartfonu i ako se na trenutak odvojite od njega, to je kao da ste van svih događaja. Osim toga, sigurno nervirate i roditelje jer ste fokusirani na mobilni, a na njihova pitanja odgovarate sa “mhm”: To se zove tinejdžerstvo i svi smo ga mi, vaši roditelji, prošli.Ipak, postoje neke situacije kada treba da odmorite od telefona i da ne brinete da će svet propasti za to vreme. To su situacije kada dođete iz škole, klopate, družite se sa porodicom, izađete napolje da se proluftirate ili prošetate psa, odgledate omiljenu seriju ili čitate knjigu (onu pravu, u koricama, koja miriše na novo). Izdvojite vreme za razgovor sa roditeljima jer vreme brzo prolazi i ti trenuci jednom će vam biti dragoceni. Ostavite smartfon na trenutak, da ih zagrlite i poljubite, da se našalite sa bratom ili sa sestrom, da svi zajedno uživate u porodičnoj magiji. Ostavite telefon pred spavanje, zatvorite oči i prelistajte dan iza vas. Poželite nešto lepo i uspavajte se mislima o ljubavi, simpatiji, smešnim trenucima i zahvalite svemiru jer imate divne ljude oko sebe. Ironično, za pauziranje u korišćenju smartfona postoje aplikacije koje pomažu da vam odvajanje lakše padne.

Evo šest aplikacija koje vam mogu pomoći da prestanete da koristite svoje aplikacije:

1. Offline (iOS, Android) pomaže korisnicima da se isključe tako što blokiraju ometajuće aplikacije poput Fejsbuka i igara i filtriraju komunikaciju. Sadrži informacije o tome koliko zapravo koristite svoj pametni telefon. Možete odabrati prilagođene režime kao što su Posao, Porodica ili Vreme za mene kako biste bili sigurni da imate pristup sadržajima koji su vam potrebni, ali da vas ne ometa ništa drugo.

2. Moment (iOS) prati upotrebu vašeg uređaja i omogućava vam da postavite dnevna ograničenja; aplikacija vas obaveštava ako ih premašite. Možete čak da koristite i postavku koja vas „prisiljava“ da isključite telefon preplavljujući ekran dosadnim upozorenjima kada pokušate da produžite vreme na ekranu. Moment se takođe može koristiti za porodice, uz mogućnost praćenja upotrebe porodičnih uređaja.

3. Flipd (iOS, Android) omogućava da zaključate telefon na određeno vreme, a nakon što to učinite, nema povratka. Čak i ponovno pokretanje telefona neće onemogućiti aplikaciju, pa je nemoguće da varate!

4. AppDetok (Android) Zavisni ste od igrica? Ne možete da prestanete da osvežavate Tvitter? AppDetok vam može pomoći da se oslobodite fiksacije ako su aplikacije vaš kriptonit. Možete da podesite sopstvene parametre za svaku aplikaciju pojedinačno, tako da imate pristup kada to ne predstavlja smetnju. Svaki put kada prekršite neko od svojih pravila, aplikacija vas podseti da odložite telefon.

5. Stay on Task (Android) pomaže vašoj produktivnosti na nežniji način. Aplikacija jednostavno pita da li još obavljate zadatak i to pita u nasumičnim intervalima tokom dana. Ako ste neko kome lako sklizne pažnja, ova aplikacija može biti odličan način da preusmerite fokus kada vam um luta.

A sada ostavite svoj telefon i zagrlite osobu koju volite.