Kako da o digitalnom svetu učimo od svoje dece?

03.januar DIGITALNI RODITELJI

Najlepša i najteža stvar za odrasle ljude da konstantno uče, čak i onda kada pomisle da već sve znaju. Zato su tu deca, kraj kojih u digitalnom dobu saznajemo nove stvari svakog dana. Sasvim je u redu da nam to ne ide uvek lako, zato smo osmislili jedan ohrabrujuć tekst za vas.
Digitalni svet je OK

Roditelji su odrastali u svetu koji nije bio ni nalik onom u kome rastu deca danas. Zato se često javlja strah ili odbijanje kada treba uključiti digitalno u svakodnevni život. Sa druge strane dešava se da i roditelji i deca mnogo vremena provode na internetu. Ključna stvar je pronaći sredinu i meru, i oblast digitalnog, onlajn prostor videti kao priliku da se odnos roditelja i deteta gradi i obogaćuje. Zato, pre nego što se uplašite digitalnog, setite se da tu ima mnogo lepih mogućnosti, a ukoliko ih još ne vidite, bez brige, u tome će vam pomoći vaše dete.

Onlajn vreme

Jedna od ideja koju možete da razmotrite jeste uvođenje onlajn vremena kada ćete se sa decom družiti u digitalnom prostoru. Na primer, ako sami volite da igrate igrice odigrajte jednu partiju sa detetom. Razmislite o tome gde se i sami osećate prijatno i od čega biste mogli da počnete u tom kreiranju zajedničkog vremena. Istražujte aplikacije, dizajnirajte nešto zajedno, napravite video pa to montirajte, pravite storije, menjajte filtere na fotografijama. Nemojte da mislite da time loše utičete na dete, zanimanjem za onlajn prostor samo prenosite poruku da vam je stalo i da želite da pronađete mesto gde ćete se svi osećati dobro.

Pitajte, pitajte

Pitajte sve što vam nije jasno u tom onlajn prostoru, pitajte jer time pokazujete koliko vam je stalo do sveta gde se vaše dete kreće i istražuje, recite “zašto ti je ovo važno”, “šta ti je ovde posebno zanimljivo”, “objasni mi”, “podeli sa mnom”, “ispričaj mi”. Moguće je da će vašem detetu ponekad biti dosadno da odgovori na pitanja, što je sasvim normalno, svima nam se to dešava, ali sasvim sigurno im prija da znaju koliko vam je bitno sve što je njima bitno, koliko želite da ih saslušate i razumete.

Važno je da budete tu

Kada provodite vreme sa detetom radeći ono što njega/ nju zanima, i učeći o tim novim prostorima, prenosite poruku da ste tu i da vam je važno. Iako tinejdžeri neretko vole da ih ostavimo na miru, i njima je drago da sa roditeljima podele neko novo otkriće, a toga u onlajn svetu ima svakog dana. Čak i ako vam nije uvek zabavno važno je da pokazujete interesovanje i želju da sa njima podelite njihov svet.
Najvažnije je negovati osećaj da oni uvek mogu da vam se obrate i nešto vam ispričaju, da ste uvek tu negde, voljni da se uključite u aktivnost koja im je važna, ali da pritom ne ugrožavate njihov prostor i osećanja.