Kako da koristite aplikacije za nadzor dece?

Kao roditeljima, ponekad vam se verovatno čini da roditeljstvo nikada nije bilo ovako izazovno. Brinete o svom poslu, kućnim obavezama, a u svemu tome nastojite da pronađete dovoljno vremena i budete najveća podrška svojoj deci. Internet je u svemu tome velika pomoć ali i nov izazov jer unosi nove brige u vašu roditeljsku ulogu: šta dete radi na internetu, kako da ga zaštitite, na koje načine da budete sigurni da je sve u redu.

 

Jedan od načina da budete rasterećeni u tim brigama jesu aplikacije koje mogu da nadgledaju vašu decu ako ih instalirate na njihov telefon. Gledano sa strane zaštite to može da izgleda kao dobar izbor, međutim, ovaj način praćenja dece i onoga što rade može da nanese dosta štete posebno kada je reč o poverenju.

 

Šta sve aplikacije za nadzor mogu da rade

 

Ove aplikacije mogu dosta toga, na primer da otkriju lokaciju vašeg deteta, da pristupe njegovim porukama, pozivima, aplikacijama, pored toga mogli biste da zabranite pristup nekim sajtovima ili aplikacijama, kao i da vidite na kojoj se lokaciji nalazi dete. To znači da možete na vreme da primetite ako je dete izloženo vršnjačkom nasilju, ako mu se događa seksting ili gleda nešto što nije primereno poput pornografskog sadržaja. Takođe ćete u zavisnosti od aplikacije moći i da ograničite vreme upotrebe aplikacija, ili dužinu poziva.

 

Neke od ovih opcija sigurno su dobrodošla pomoć roditeljima, ali je uvek bolje postaviti dobre temelje komunikacije i poverenja, a tek onda se okrenuti pomoći tehnologije kao poslednjem rešenju.

 

Gradite poverenje svakog dana

 

Budite primer svom detetu u poverenju, govorite istinu, nemojte reći da ćete nešto uraditi pa slagati. Koristite svaku priliku da pokažete kako može da se osloni na vas i da vam veruje. Svi mali svakodnevni događaji mogu da budu prilika za ojačavanje veze između roditelja i deteta, zato koristite trenutke kada ste zajedno za priču o poverenju, čak i dok pripremate omiljenu užinu ili pakujete stvari za školu.

 

Razgovarajte otvoreno o svemu

 

Neka sve teme u vašoj kući budu dobrodošle, od ocena i škole, do briga, zaljubljivanja, pitanja o seksualnosti. Podstičite decu da se ne stide otvorenosti, pokažite im da se nećete ljutiti na njih šta god da vas pitaju. Budite uvek tu da saslušate, i potrudite se da više pitate dete kako se oseća, a manje da savetujete. Neka svaki vaš razgovor bude dijalog gde obe strane slušaju jedna drugu sa poverenjem.

 

Uvek budite iskreni

 

Šta god da se događa u vašim životima, bilo da je srećna ili izazovna situacija, budite iskreni sa decom o tome, bilo da je to neka situacija koja se njih direktno tiče ili je nešto čime vi morate da se pozabavite. Naravno, to znači da bi trebalo situaciju im objasniti tako da je razumeju. Podelite sa njima sve što smatrate da je važno da znaju, tako da se osećaju kao deo svega što se u porodici dešava. Nikada ih nemojte lagati ni o čemu, ni iz kog razloga. Ukoliko smatrate da je neka tema neprimerena za njihov uzrast ili ne želite da ih zabrinjavate samo im recite neophodni minimun na način koji ih neće opteretiti.

 

 

Postavite jasna očekivanja

 

Ako očekujete da se dete vrati kući do određenog trenutka dogovorite se da se taj dogovor poštuje, ili da se javi ako kasni. Isto važi i za rad na domaćim zadacima, ili vremenu za igru. Strukturirajte dan tako da se dete u njemu oseća sigurno i neka poruke koje mu u komunikaciji šaljete budu jasne. Kakva god da su vaša očekivanja od deteta, razvijajte odnos tako da i dete ima pravo na očekivanja od vas, posebno kada je reč o poverenju, iskrenosti, poštovanju privatnosti i podršci.

 

Poštujte privatnost svog deteta

 

Privatnost je nešto na šta vaše dete ima pravo, i trudite se da je poštujete. Nikada im nemojte preturati po sobi, sveskama i knjigama. Upravo zbog pitanja privatnosti trebalo bi da dodatno razmotrite instaliranje aplikacije za nadzor na njihove telefone i budete uvereni da je to najbolja opcija pre nego što se na to odlučite.

 

Razmislite o posledicama

 

Izazovi na internetu nesumnjivo jesu razlog za brigu kada imate dete i sasvim je opravdano ako razmatrate najbolje načine da ga zaštitite. Sa jedne strane se nalazi strah od sveta interneta za koji vaše dete nije potpuno spremno, a sa druge se nalazi potencijalni gubitak poverenja u vas ako dete otkrije aplikaciju i sazna da niste imali poverenja u njega. Možda nije loše da pokušate da pronađete srednje rešenje i objasnite zašto je važno da instalirate neku od aplikacija, naglašavajući da ne želite da narušite privatnost nego da budete tu čim se pojavi potreba za podrškom u nekoj ozbiljnijoj situaciji koju možda nije lako prepoznati kada smo mlađi.

 

Imajte na umu da vaše dete ne mora da koristi svoj telefon da bi pristupalo sadržajima koje želi da gleda, a zna da ih vi ne biste odobrili - može da koristi nečiji računar ili telefon prijatelja.

 

Zato je najsigurniji način da budete sigurni šta vaše dete radi na netu građenje poverenja, iskrenosti, topline i podrške u odnosu koji imate. Trudite se da uvek naglašavate kako će, šta god da se desi, uvek imati vašu podršku i ljubav, tako ćete uvek moći da o svakoj situaciji razgovarate i zajedno je rešavate, dok u isto vreme ojačavate svoju povezanost.