Kako da budete na istoj talasnoj dužini sa tinejdžerima?

06.decembarDIGITALNI RODITELJI

Kako da budete na istoj talasnoj dužini sa tinejdžerima?Katarina ima 16 godina. Kritičnih. Pubertetskih. Buntovnih. Svojih. Jelena ima, recimo, 45 godina. Njen muž, recimo, Petar, sličnih je godina. Katarina je njihovo dete i njih troje čine porodicu u kojoj, kao u svim porodicama, dolazi do, hajde da tako nazovemo, vatrene razmene mišljenja. Katarina ima pravo na svoje mišljenje i izbore, a imaju i roditelji. Na toj tački se zaustavite i udružite se. Nema razloga za “fajt”. Sve je na vašoj strani, potrebno je samo malo razumevanja i podrške.

Najdžel Lata, dečji psiholog i terapeut, koji više od dvadeset godina radi sa najproblematičnijom decom, i sam otac, kaže: „Ljudi kažu da je adolescencija razvojna faza, ali je to samo legenda. Adolescencija je više poput neke mentalne bolesti“. Da biste nepovređeni izašli iz te faze, a opet ukazali poštovanje svom pubertetliji, Lata savetuje da primenite princip Uspeh=O3.

“Tri najvažnije stvari u odgajanju tinejdžera su: odnos, odnos i odnos. Ako tokom njegovog detinjstva niste ulagali mnogo rada, onda ćete imati probleme. Ne možete kupiti njegovo lepo ponašanje u tinejdžerskom dobu novcem ili mobilnim telefonima, niti možete zahtevati poštovanje ako se niste potrudili da ga zaradite. Odnos je važan jer će deci biti očajnički potrebni roditelji koji će im pomoći da prežive burne godine. Vaša deca moraju da znaju da ćete ih uvek voleti, ali i da ćete ih uvek smatrati odgovornim za njihovo ponašanje. Ne treba da im budete drug. To im nije potrebno od vas. Ne možete biti i roditelj i drug. Roditelji čine ono što drugovi ili ne bi mogli ili ne bi hteli.“

Vaše dete je pre svega čovek, bez obzira na godine. Ono potpuno ima pravo da odlučuje, bira, razmišlja, uči, živi... Deca imaju dečja prava, a vi imate prava za odrasle. Razlika je samo u godinama. Udružite se u zajedničkom cilju, da vaše dete izraste u odgovornog, stabilnog čoveka koji poštuje pre svega sebe, a zatim i druge. Odgajanje deteta nije “rat”, a dečja prava nisu deklaracija. Ljubav, poštovanje, strpljenje, podrška, istrajnost, doslednost, razumevanje i davanje mogućnosti detetu samo su neki od najpametnijih poteza kojima možete izvesti dete na pravi put i biti dobar roditelj.

„Tinejdžerske godine su doba kada mladi moraju da počnu da traže sopstveni put u svet. Usled toga moraćete da pregovarate o pravilima i granicama i da ih stalno usklađujete kako vaš tinejdžer bude sazrevao. Kod pravila je ključno da nisu ni previše labava, ni previše kruta. Tinejdžerima treba dovoljno prostora da mogu sami da donose odluke i da preuzimaju odgovornost, ali ne dovoljno da je iskoriste za gluposti. Ako ste previše strogi, onda pripremite i sebe i njih za neki veliki konflikt. Oni moraju da se bude, to im je posao, i treba im prostora da to odrade na bezbedan način. S druge strane, ako ste previše popustljivi, sva je prilika da će vaša deca snositi posledice”, kaže Lata.

Komunikacija je najmoćnije oruđe, ali ona podrazumeva mnogo više od toga da sedite u sobi i pričate.

“Prava komunikacija uključuje povezanost s drugom stranom jer se jedino kroz povezanost nešto može postići. Treba da ciljate na male momente povezanosti, na one trenutke kada se desi nešto važno”, savetuje Najdžel Lata.

Znamo, biće ponekad teško, gubićete živce i energiju, svima se dešava. Ali, ne zaboravite, vaša ljubav najveće je dečje pravo i ne odustajte. Dozvolite im da biraju, da odlučuju, da greše, da se igraju, da razmišljaju, da spavaju. To su njihova prava. A vi im dajte dovoljno slobode, budite podrška i imajte razumevanja, a kada prođu “lude godine”, imaćete uz sebe jedno plemenito, dobro, stabilno ljudsko biće koje je, dok ste trepnuli, poraslo i raširilo krila.