Kako da bolje razumemo šta danas znači biti dete?

01.novembarDIGITALNI RODITELJI

Koliko često pitate svoje dete o čemu razmišlja i šta želi? Kao roditelji, često smo skloni da svoja očekivanja i želje projektujemo na dete, jer imamo osećaj da znamo šta je najbolje. Međutim, mnogo više možete da učinite ako razgovarate sa svojim detetom, nego ako pretpostavljate na osnovu svog iskustva.Vaše vreme je sada
Zaboravite na rečenicu “u moje vreme je bilo drugačije”. Vremena se menjaju, a to donosi nove mogućnosti, što znači da mnoge stvari iz prošlosti danas ne važe. Situacije koje su vama značile, i bile popularne, ne moraju da znače i vašem detetu, i sasvim je u redu da bude tako. Vaše vreme nije nekada, nego sada, u ovom trenutku, sa vašim detetom. I to sada vi zajedno gradite.

Zajedno znate najbolje
Vrlo je moguće da često vi znate bolje od deteta jer imate više životnog iskustva. To ipak ne znači da treba da kažete “ja znam najbolje/ ja sam tako odlučio/la”. Najbolje bi bilo da zajedno donosite što više odluka uz pitanja “šta ti želiš”, “šta misliš da bi bilo najbolje uraditi”, “razmišljam o ovome, kako ti se to čini”? Naravno, i dalje postoje situacije gde donositelj/ka odluke morate biti vi, ali pokušajte da uključite dete u sve što možete. Tako mu šaljete poruku da je njegovo mišljenje vama važno, i da ste svesni njegovih potencijala.

Ne plašite se budućnosti
Budućnost može da deluje strašno jer nam donosi stvari na koje ne znamo kako da reagujemo. Ali ona svakako dolazi bilo da smo spremni ili ne, i najbolje što možemo jeste da joj hrabro koračamo u susret, sa željom da učimo novo. Svaka situacije može da bude prilika sve bolje komuniciramo i razumemo se. Divno je što na taj put u novo ne krećemo sami, nego kraj sebe imamo dete, koje može da nas nauči toliko toga! Setite se samo koliko stvari o svetu interneta niste znali, pa ste ga/je pitali? Ovo je neprocenjiv trenutak u istoriji koliko god nas plašio - po prvi put deca znaju više od roditelja. Iskoristite to i učite o svetu zajedno!