Kako da bezbedno vratite klince u školsku rutinu

Sasvim je uobičajeno da klinci smišljaju najkreativnije načine da izbegnu povratak u školski “mod” i da se pomire sa situacijom da je raspust završen. Mi smo našli još kreativnije načine da im pomognete da taj prelaz bude što lakši.

 

Kako se približava kraj leta i počinje škola, vreme je da napravite nekoliko malih promena koji će vama i vašem detetu olakšati prelazak sa plaže u učionicu.

 

Počnite da podešavate alarm

Pred kraj avgusta, ponovo upoznajte svoju decu sa alarmima. Suptilno pomerajte vreme buđenja, svakog dana malo ranije neka bude. Time postižete da se lako prilagode ustajanju tokom školske godine.

 

Organizujte se

Uverite se da imate sav inventar potreban vašoj deci da se vrate u školu. Ako izgledate organizovano, veća je verovatnoća da će i vaša deca biti organizovana. Klinci vam čak mogu pomoći da očistite kuću. Poznato je da okruženje može uticati na vaše raspoloženje, tako da bi neko čišćenje definitivno moglo pomoći detetu da bude manje pod stresom zbog škole.

 

Odvojite malo vremena za čitanje i pisanje

Uverite se da vaše dete čita najmanje 20 stranica knjige svakog dana. Zatim, mogu da izaberu nove reči koje su naučili i da ih zapišu. To će pomoći da se mozak vašeg deteta ponovo pokrene baš na vreme za školu. Pošto su klinci tokom raspusta verovatno imali neograničen pristup uređajima, mrežama, internetu…lagano skraćujte to vreme, dok ne budete postigli digitalnu ravnotežu u vidu određenog vremena na mrežama ili u igricama tokom dana.

 

Postavite realna očekivanja

Obavestite dete da će mu biti potrebno nekoliko nedelja da se potpuno prilagodi školskoj rutini, bez obzira na to koliko se priprema. Teško je pustiti bezbrižne letnje dane da prođu, ali ima mnogo dobrog što može proizaći iz rutinskih školskih rasporeda!

 

Pre svega, dajte detetu do znanja da su njegovi nervoza ili strah od početka škole normalni. Sva deca (čak i mi odrasli) imaju poteškoća da se vrate u školsku rutinu. Ali, saznanje da nije samo u toj tranziciji, pomoći će detetu da oseti da ga čujete i razumete.