Kako čuvati uspomene u digitalnom vremenu?

20.januar DIGITALNI RODITELJI

Beleženje uspomena u digitalnom vremenu jednako je važno kao ranije, ali je danas pred nama novi izazov - kako da najbolje da sačuvamo sve te lepe zajedničke trenutke sa porodicom?
Analogna vremena

Nekada su retki bili domovi gde je postojao foto-aparat, a iako se taj broj kasnije povećao, i dalje smo imali filmove koji nisu baš bili jeftini, uz to sa ograničenim brojem snimaka. Tako se događalo da se fotografišu samo značajni trenuci, a retko svakodnevni momenti. Nije bilo neobično ni da neko ne namesti pravilno film, pa onda sve fotografije propadnu. Sem toga, nije se moglo znati kakva je fotografija dok se ne razvije, i nije postojao koncept selfija, bar ne u obliku kakav je danas. Sada imamo mogućnost da fotografiju odmah napravimo, pregledamo, čak i odštampamo ako želimo, ako je već nismo objavili na društvenim mrežama.

Elektronsko čuvanje

Osim brzine i dostupnosti, danas se promenio i format čuvanja, sve je uglavnom u elektonskom obliku. To uglavnom znači da fotografišemo svašta, i onda to samo čuvamo u foldere, nekad sortirane po mesecima, događajima, danima. Uglavnom podatke skladištimo u računar, a odatle na eksternu memoriju. Za mnoge, ako ne računamo “memories” opciju na društvenim mrežama, upravo tu prestaje pregledanje digitalnog materijala i uspomena.

Zašto nam je teško da pretražujemo arhivu?

Razlog je jednostavan, a staje u rečenicu “ko će to sve da gleda sad”, jer nemamo vremena zbog mnogobrojnih obaveza da sednemo i pregledamo novih dve stotine fotografija. Opet, mi smo ti koji na svakom putovanju ili događaju poput rođendana, fotkamo sve što stignemo, često zaboravljajući šta smo u realnosti videli. Zbog toga mnoge naše drage uspomene koje bi nas sigurno obradovale, ako bi nam ih neko pokazao, ostanu zaboravljene u nekom folderu u našim računarima.

Cloud opcija

Iako su Cloud opcije višestruko korisne, pogotovo ako iz nekog razloga izgubimo pristup uređaju gde se naše uspomene nalaze, pa znamo da su bezbedne “na drajvu”, one ponekad mogu da unesu dodatnu zabunu. Tu zapravo možda prvi put shvatimo koliku količinu digitalnog materijala proizvodimo na dnevnom nivou. Ponekad je zaista teško odvojiti dodatno vreme pa da stotine fotografija složimo u albume, a zatim ih sačuvamo negde van cloud-a, kako bismo oslobodili memoriju, ali i uneli malo reda u naš arhiv uspomena. Zato je dobro redovno proveravati i ovo mesto, i držati sadržaj na njemu što urednije.

Različito značenje za različite generacije

Nama možda mnogo znači bakin album sa fotografijama, ali detetu će verovatno prva reakcija biti pokret poput prevlačenja prstom preko ekrana. Nekad nam je možda teško da razumemo ako našem detetu nisu interesantne uspomene sa kojima smo odrastali, ili da oni svet vide sasvim drugačije, na klik ili dodir prstom. Zato je dobro upoznavati ih sa sadržajima poput starih albuma, uz kreiranje digitalnih uspomena poput albuma onlajn koje zajedno pravite, tako da se različite generacije i iskustva pronađu u raznovrsnim formatima.

“Prave” fotografije, sređivanje uspomena i putovanja u prošlost

Ponekad je lepo u foto radnji odštampati “prave” fotografije, jer možete da podelite taj trenutak odlaska po njih sa svojim detetom, da osetite površinu papira, i naravno, da napravite “opipljivi” kolaž u sobi, od najrazličitijih fotografija vaših zajedničkih porodičnih trenutaka, možda čak i neki tradicionalan opipljivi album. Takođe, nije loše ni na mesečnom nivou slagati i sortirati fotografije i video snimke u foldere, čisto da se ne biste izgubili u moru digitalnih uspomena. I naravno, lepo je odvojiti neko posebno vreme sa porodicom za pregledanje nekih sadržaja, poput posebno zabavnih video klipova sa vašom decom, ili nekih dragih fotografija. Tako će naša digitalna arhiva biti uredna, sačuvana od zaborava, i doneće nam mnogo, mnogo lepih osećanja svaki put kada je posetimo.