Kako aplikacije i zajedničke oflajn aktivnosti mogu da nam pomognu dok smo u izolaciji?

25.mart DIGITALNI RODITELJI

Vreme koje moramo da provedemo u stanovima tokom narednih nedelja može da bude izazovno, ali ne mora da bude teško, jer na sreću postoji more aplikacija i aktivnosti koje mogu da pomognu i deci i roditeljima u stvaranju kreativnog okruženja i druženja! Evo naših predloga:Idagio - aplikacija koja je dostupna na Apple store-u, a savršena je ukoliko volite da slušate klasičnu muziku (a i ako ne volite dajte tome priliku!). Besplatna verzija nema opciju da birate šta ćete sledeće da slušate, ali uvek možete da odaberete opus nekog kompozitora i uživate u iznenađenju šta ide sledeće. Pored toga, postoji opcija da nasumično birate muziku prema raspoloženju.
Ovo je odlična prilika da svojoj deci približite svet klasične muzike, a dobar način može da bude odabiranje ove vrste muzike kada zajedno pripremate obroke, sređujete stan ili kuvate porodičnu kafu.

Deezer - gde zajedno možete da otkrivate plejliste koje smišljaju urednici, i svojoj deci otkrivate muziku iz decenija prošlog veka, a ona vama mogu da pokažu šta je to toliko super kul u muzici koju ovih dana slušaju. Čisto da znate, ovde obe strane moraju da pokažu toleranciju i želju da upoznaju nepoznate prostore otvorenog uma i srca - roditelji, nemojte odmah da kolutate očima jer slušaju “tu” muziku, recite da vas zanima, dajte novim muzičkim trendovima priliku, a isto važi i za decu, ne osuđujte odmah sve to kao “dosadno” i staro, jer veoma je moguće da će vam se zapravo izuzetno dopasti!

GarageBand - još jedna aplikacija na Apple store-u na kojoj možete da komponujete muziku sa ukućanima, ima svih instrumenata, čak i onih egzotičnih, čiji se tonovi čuju savršeno, a naravno, možete i da pevate! Nemojte da mislite kako niste talentovani ili vam nije lep glas, najvažnije je da se svi dobro zabavite, a možda usput i otkrijete talente za koje niste ni znali da postoje!

Video igre - pitajte vaše dete koje su mu omiljene video igre i zabavite se zajedno, a možete i da sa njima podelite ono što ste i sami voleli (ili još volite) da igrate. Ostavite po strani strahove da su video igre nešto što nanosi štetu zdravlju, i uključite se u ono što je vašoj devi važno, uz dogovor o tome koliko će jedna sesija maksimalno trajati, tako da zdravlje ne bude ugroženo. Moguće je da ćete zapravo otkriti koliko je svet ovakvih igara zabavan i kreativan. :)

Društvene igre - poput Luedu igre koja kombinuje tradicionalnu tablu, figurice ali i aplikaciju, tako da se zabavljate dok otkrivate nova znanja, a svaki pogođen odgovor znači još jedan korak figuricama na tabli. Tako u vašoj kući mogu da se idealno kombinuju tradicionalno i moderno, gde možete da uključite i starije članove porodice i spojite način na koji smo se nekada zabavljali, sa modernim, digitalnim pristupom.

Filmovi i serije - koje možete da gledate na primer na Netfliks platformi, a izbor je ogroman, od klasika preko najnovijih filmova i serija nagrađenih u skorije vreme. Da bi svako imao pravo glasa, možete uvesti pravilo da jedne večeri gledate neki od starijih filmova ili serija, a druge neki od novijih. Takođe, nije loše napraviti top 10 filmova koje želite da pogledate, i samo krenuti redom. U potrazi za dobrim filmovima ili serijama može da vam pomogne i IMDb sajt gde možete pronaći različite preporuke ali i slične filmske žanrove.

Tradicionalne igre - uz koje su odrastale starije generacije, pokažite vašoj deci kako se igra “Zanimljiva geografija”, “Na slovo na slovo”, “Kaladont”, “Toplo-hladno”, pantomime. Setite se onoga što ste voleli kada ste bili mali, i uključite decu u to. Gde god je moguće, uvedite digitalno - neke od vaših igara možete i snimati pa posle praviti porodične zabavne video klipove.

Instrumenti, knjige i umetnost - ukoliko ukući imate instrumente, naučite decu da ih sviraju ukoliko već niste, dajte šansu online klaviru, crtajte zajedno, za sve to vam, ukoliko nemate boje i papira u kući, na raspolaganjus toji mnogo aplikacija poput Drawing desk-a, a možete pronači i bojanke na internetu pa odabrati neki od oblika koji vam najviše prijaju i bojiti ih zajedno sa decom. Na internetu takođe postoje aplikacije koje vas upoznaju sa raznim umetničkim delima poput slika iz istorije umetnosti, napravite kviz, učite zajedno. :)
Svake večeri možete da čitate neku knjigu koju odaberete, a ukoliko nemate kućnu biblioteku, pronađite neke od dragih naslova onlajn.

Skajp razgovori - organizujte porodične sedeljke sa ljudima koje volite iako ne možete da ih vidite uživo, pravite kolače, i uživajte zajedno u onlajn razgovorima. Možda u ovom trenutku ne možete da podelite zagrljaj, ali možete da se smejete zajedno i da uživate u pogledu, glasovima i osmesima onih koji su vam dragi.


Budite kreativni, dodajte svoje stvari na ovaj spisak, menjajte, birajte šta god vam prija, ali šta god da se odlučite, uvek slušajte jedni druge, ostavite prostora da se svako u porodici izrazi i predloži ono što želi, imajte razumevanja ako je neko neraspoložen i tužan (ne moramo stalno da budemo veseli i da se zabavljamo po svaku cenu), pružite podršku jedni drugima, radujte se sitnicama, i iskoristite ovo vreme da budete još bliži jedni drugima nego do sada.