Kako aplikacija za dizajn može da poveže decu i roditelje?

12.maj DIGITALNI RODITELJI

Delimo sa vama ideje šta sve roditelji i deca mogu zajedno da rade koristeći aplikacijeProstor interneta nije samo polje beskrajnih opasnosti koje vrebaju našu decu, nego na sreću, pre svega polje gde možemo kroz razne aplikacije da izrazimo kreativnost, kao i da pomognemo da je razviju. Upravo zato u ovom tekstu obraćamo pažnju na to koliko aplikacije za dizajn mogu da pokrenu umetnički deo nas, i najvažnije - da nas povežu da decom. Naravno, ne odgovaraju svakom baš ovakve aplikacije, ukoliko niste naklonjeni dizajnu ali jeste video igrama, možete da jednu partiju omiljene igre (ili nešto poput toga što vam prija) dodate u raspored zajedničkih aktivnosti.

Zašto je važno da zajedno dizajniramo?
Zato što se kroz rad na nekom našem malom porodičnom projektu, makar to bilo i uređivanje zajedničke fotografije uz stavljanje stikera poput šešira ili naočara, povezujemo i smejemo. Namesto da internet bude prostor gde je svako u svom svetu, jer nam nisu zanimljive stvari koje su zanimljive našoj deci, i obrnuto, kreiramo mesto gde se obe strane dobro zabavljaju. Mogućnosti koje nude aplikacije za dizajn na računaru ili telefonu su praktično neiscrpne.

Odaberite omiljene citate
Napravite “takmičenje” najboljih omiljenih citata, delova tekstova pesama ili nekih dragih rečenica (možete i zabavne izreke u vašoj porodici) i zajedno ih dizajnirajte. Birajte top tri najbolja digitalna umetnička dela :) Samo istraživanje i odabiranje fontova, boja, rasporeda, fotografija, pokrenuće kreativnost u svima vama, a ukoliko dođe do neke prepirke jer se ne slažete u izborima, samo se setite da je ovde važna pre svega igra, razvijanje kreativnosti. Najvažnije je da svako od vas iskaže ono što želi, makar se ostalim članovima porodice ne dopadalo. Na kraju možda možete da razgovarate o omiljenim citatima, i da jedni drugima objašnjavate zbog čega su vam važni. Čak i ako zvuči malo čudno, probajte, možete svašta naučiti jedni o drugima na ovaj način.

Testirajte generacijski jaz
I dokažite da on me mora da postoji ako imamo razumevanja, tolerancije, i ako smo voljni da učimo o drugima, o našim roditeljima i našoj deci! Razgovarajte o razlikama u odrastanju roditelja i dece, ali tako što jedni sa drugima delite zabavne anegdote, a ne prebacivanja kako je nekad bilo teže, a današnjoj deci je “sve na tacni”. Pomešajte prošlost sa sadašnjošću, pronađite papire (mogu da budu novine, brošure i slično) koji vam mogu poslužiti kao kolaži, lepite ih zajedno, fotografišite, a onda dodatno dizajnirajte u nekom od programa.

Koje aplikacije možete da koristite za sve ovo?
Adobe Spark je dobar izbor ukoliko ne želite da plaćate aplikaciju, jer je besplatna verzija sasvim dovoljna za veoma dobra digitalna umetnička dela :) Ne samo da možete da osmislite svašta kreativni, nego postoji mogućnost i da od toga napravite interaktivan kratak video.
Canva je odličan izbor, ali ima mnogo manje opcija ukoliko želite da radite u besplatnom okruženju, zato je najbolja opcija da se na nju pretplatite, ali je pitanje koliko vam to odgovara. U svakom slučaju vredi da se u ovoj aplikaciji okušate u besplatnoj verziji makar da biste videli šta vam više odgovara.

Neka kretaivnost bude prilika da učite kako slušati
Slušanje je nešto što iznova učimo svakog dana, jer uglavnom svako od nas čeka priliku da nešto kaže, ali manje smo spremni da saslušamo sagovornike. Zato je trenutak kada porodično, zajedno dizajnirate, idealan da obratite pažnju baš na slušanje, i date priliku jedni drugima da podelite ono što vam je važno - utiske, refrene omiljenih pesama, priče koje su vam važne, a dogodile su se vama ili nekom drugom.

Uživajte u spajanju mogućnosti digitalnog doba, emocija, uspomena, i šale, a najviše uživajte u vremenu koje provodite zajedno, i u tome što imate jedni druge :)