Kada je pravo vreme za "one" razgovore?

17. Februar

U 21. veku nema tabua. Alfa generacija brzo raste i želi sve da zna. Mač sa dve oštrice je u tome što je ova generacija sasvim digitalna i sve informacije dobijaju sa neta i mreža. Zato je baš važno, gotovo neophodno, da na vreme u kući stvorimo toplinu, sigurnost i klimu u kojoj se o svemu može pričati otvoreno i bez zadrške, da sutra klinci o krucijalnim temama ne bi informacije tražili na netu.Nekad su se “oni” razgovori zvali “priče o pčeli i cvetu”. Kako god da ih zovete, u jednom trenutku obavezno će se dogoditi. Ali kada je najbolje vreme za to? Psiholozi nam objašnjavaju na koji način da približimo deci temu prve ljubavi, a da bude bezbedno, opušteno i zabavno.Iako ćete možda doći u iskušenje da to odložite što je duže moguće, rani razgovor sa decom često je najbolji način da se uverite da će donositi dobre odluke o seksu tokom odrastanja. Važno je da ste spremni da odgovarate na pitanja svoje dece čim se pojave, ali nema potrebe da sve uklopite u jedan razgovor. Razgovor će se razvijati kako vaše dete stari.


Ragovarajte često, s poverenjem i opušteno, da bi dete imalo vremena da procesuira informacije. Imajte u vidu da se klinci možda plaše da razgovaraju sa vama o promenama jer su za njih često zbunjujuće. To je potpuno normalno. Pomozite im podsećajući ih često da je to što proživljavaju normalno i deo odrastanja. Recite im i da ste vi to prošli.


Jednom kada vaše dete navikne da deli ovu vrstu informacija i mišljenja sa vama, biće vam mnogo lakše da nastavite da razgovarate i dok dete prolazi kroz adolescentnu fazu i dalje.


Кoja pitanja možete očekivati? Nemoguće je znati sve što se vaše dete možda pita o seksu i vezama.
Međutim, možete se pripremiti za neka od najčešće postavljanih pitanja. Odakle dolaze bebe? Zašto imam grudi? Кada će se povećati? Zašto imam “kosu” tamo dole? Zašto još nisam dobila menstruaciju? Zašto imam menstruaciju? Zašto dečaci nemaju menstruaciju? Šta znači gej? Može li da se zatrudni od ljubljenja? Zašto mi je penis podignut? Već ste se preznojili? Ne brinite. Samo odgovorite na direktan način. Vaše dete će verovatno biti zadovoljno sa samo malo informacija u početku.Кako se pripremiti za ove razgovore?Trebalo bi da se pripremite i budete spremni da odgovorite na pitanja koja se pojave. Vrsta pitanja koja dete postavlja može vam dati dobru predstavu o onome što već zna.Sledeći saveti mogu vam pomoći da započnete.- Naučite prave nazive za svaki deo tela. Ovo se odnosi i na muški i na ženski reproduktivni sistem.
- Budite iskreni. Ne plašite se da detetu priznate da vam je neprijatno i da razgovarate o tome. Ova vrsta empatije može pomoći vašem detetu da se oseća ugodnije i postavlja više pitanja.
- Pričajte o sopstvenim iskustvima tokom odrastanja. Slušajte ih aktivno i držite kontakt očima. Ne postavljajte previše pitanja i budite opšti ako to želite.