Kada je pravo vreme da pustite dete u digitalni svet?

15. oktobarDA LI STE ZNALI?

Sigurno vam se sto puta desilo da vam je lakše da date detetu igricu, mobilni i net jer ste umorni, nervozni i bez snage. To je sasvim OK jer ste živo biće, ali važno je da u tome budete umereni I informisani.Evo ključnih saveta psihologa o puštanju deteta u digitalni svet.


Koji su prvi koraci RODITELJA?

Prve korake u digitalnom svetu deca prave kada i svoje prve prave korake. Iako Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se deca ispod 18 meseci starosti ne izlažu uređajima koji su povezani na internet, mali je broj roditelja koji deci uskraćuju mogućnost gledanja crtanih filmova već na uzrastu od osam ili devet meseci.
Psiholozi insistiraju da roditelji treba da budu uključeni i da prate aktivnosti svoje dece na internetu. Čak i veoma malo dete brzo nauči da prstićem bira sadržaje na raznim platformama, a u tim biranjima se često dogodi da kliknu na veoma neprijatne i nepristojne sadržaje koji obiluju nasiljem i pornografijom. Važno je pratiti šta dete gleda i adekvatno ga zaštititi. Postoji mnogo mogućnosti da roditelji blokiraju neprimerene sadržaje, važno je da budu informisani i da urade sve što mogu da preveniraju neprijatne situacije.

Kada je pravo vreme da pustite dete u digitalni svet?

Svaki roditelj procenjuje zrelost i interesovanja svog deteta i u skladu sa tim odlučuje koji sadržaji su adekvatni. Ne postoji definisano pravo vreme kada detetu treba dozvoliti pristup internetu, važnije je da se dobro filtriraju sadržaji kojima će dete biti izloženo.

Gde greše roditelji, a gde deca u korišćenju tehnologije?

Roditelji uglavnom daju deci mobilni telefon ili tablet u ruke i ostave ih bez ikakvog nadzora da potpuno sama “tumaraju” u svetu koji obiluje svakakvim sadržajima, lošim podjednako kao i dobrim. Deca su slobodnija da istražuju, pa im se često dešava da lako dođu do neprimerenih sadržaja, a kako nemaju razvijenu moć rasuđivanja i u procesu su definisanja morala, nisu u mogućnosti da sami procenjuju šta je za njih štetno i šta nepopravljivo može oštetiti njihov razvoj.