Kad moje uši čuju muziku na struju: Idemo u Muzej Nikole Tesle

Genijalan pronalazač, naučnik i inženjer. Zadužio je svet sa više od 700 pronalazaka, od kojih je najpoznatiji naizmenična struja. Da nije Tesle, ne bi bilo ni bežične komunikacije, ni lasera, x-zraka, radara, rasvete, robotike i još mnogo toga.

 

Muzej u Beogradu, koji čuva Teslinu zaostavštinu, godinama je jedan od najposećenijih muzeja u našoj zemlji. I, ako verujete u čuda, uzmite svoje dete za ruku ovih dana i skoknite do Krunske 51, ako živote u Beogradu ili virtuelno obiđite neverovatnu priču koju je naš naučnik ispisivao za našu budućnost. Muzej je smešten u porodičnoj vili industrijalca i političara Đorđa Genčića, izgrađenoj 1927. godine.

Stalna izložba, kroz fotografije, beleške, dokumente i interaktivne modele, prikazuje najznačajnije oblasti naučnikovog rada. Muzejska postavka, prikazuje samo deo Tesline zaostavštine. Veliku pažnju posetilaca privlače izloženi lični predmeti koje je naučnik svakodnevno koristio i instrumenti iz njegovih laboratorija. Atraktivnosti posete najviše doprinosi demonstracija rada modela Teslinih najznačajnijih izuma, a naročito visokonaponskog transformatora u kojoj učestvuju i posetioci.

 

Teslin muzej je jedini na svetu koji čuva originalno i lično nasleđe čudesnog naučnika.

Poseduje nekoliko izuzetno vrednih kolekcija:

 

- više od160 000 originalnih dokumenata

- više od 2 000 knjiga i časopisa

- više od 1 200 istorijskih tehničkih eksponata

- više od 1 500 fotografija i foto ploča originalnih, tehničkih predmeta, instrumenata i aparata

- više od 1 000 planova i crteža

 

Virtuelni obilazak muzeja je spektakl sam za sebe i slobodno ga priuštite sebi i klincima čak iako ste fizički posetili ovo znamenje. Stručnjaci iz muzeja su se potrudili da vam predstave deo materijala koji promoviše život i rad Nikole Tesle. Virtuelni sadržaj podeljen je u tri kategorije.

U okviru prve kategorije dostupan je video materijal koji predstavlja neke od Teslinih izuma i prateću dokumentaciju.

U drugoj kategoriji je jedan deo prikazanog materijala koji se ne ne nalazi na stalnoj postavci tako da će i oni koji su muzej već posetili imati priliku da vide nešto novo.

U okviru treće kategorije predstavljen je 3D interaktivni prikaz laboratorije Nikole Tesle na Long Ajlendu.

Kao institucija koja čuva najbogatiju u svetu zbirku dokumenata o životu i delu Nikole Tesle, Muzej ima značajnu ulogu u pružanju bogatih informacija istraživačima istorije nauke, pronalazaka i patentnih prava, kao i zaštite životne sredine.

 

“Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

Nikola Tesla.