Januar: Međunarodni mesec kreativnosti

Nikada ne potcenjujte moć i važnost kreativnosti u svom, a posebno u životu svog deteta.  Iako ponekad najbolje radite ono što vam je poznato, važno je zapamtiti da je razmišljanje van okvira jednako važno (ako ne i važnije) nego jednostavno praćenje utvrđene procedure. Na kraju krajeva, novi problemi zahtevaju nova rešenja, a u oblastima kao što su različiti oblici medija, kreativnost je ključna za uspeh.

Međunarodni mesec kreativnosti, koji je osnovao motivacioni govornik Rendal Manson, obeležava se početkom u januaru. Rendal Manson veruje da je prvi mesec u godini savršeno vreme za pojedince da nađu nov pristup rešavanju problema rešenjima koja se mogu primenjivati tokom cele godine.

Iako je Mansonov glavni fokus posao, ipak je sproveo mnogo istraživanja i otkrio da su ljudi bili najkreativniji u prvih pet godina života. Namera Međunarodnog meseca kreativnosti je stvaranje uspeha od kreativnih ideja i oslobađanja kreativnosti koju smo imali kao deca. 

Eto lepe prilike da godinu počnemo povratkom u detinjstvo, sa našim klincima i da zajedno otkrijemo nov svet, kreativan, da zajedno razmišljamo i da naučimo od naše dece radost života.

Vrlo bitna stavka u vezi sa kreativnošću je što može biti veoma jednostavna ili veoma složena. Najvažnije je da odvojite vreme da razmišljate van okvira i da istražite kreativnost. Kreativnost živi na mnogim mestima: u umetnosti, u nauci, u inovativnim proizvodima i pronalascima, u svetu interneta.

Evo pet načina na koje možete proslaviti Međunarodni mesec kreativnosti sa svojom decom.

  1. Vodite „kreativne“ razgovore koristeći niz različitih podsticaja na kreativno razmišljanje.
  • Da možeš da poseduješ jednu super moć, koja bi to bila?
  • Da imaš milion evra i da možeš da ih pokloniš bilo kome na svetu, kome biste ga dali i zašto?
  • Da možeš da rasteš ili da se smanjuješ, šta biste uradili i zašto?
  • Ako bismo te zamolili da  smisliš novi jezik koji bi imao samo osnovne zvukove, kako bi to zvučalo?
  • Kada bismo te zamolili da napraviš najveći digitalni izum, šta bi to bilo?

  1. Gledajte optičke iluzije sa svojim detetom. Razgovarajte sa njima i pitajte ih šta vide. Možete da posetite i Muzej iluzija i da napravite svoju priču od senzacija koje tamo doživite. Zamolite dete da fotka i snima telefonom vašu posetu Muzeju i posle zajedno napravite mali film koji će imati radnju.

  1. Posetite umetničke galerije ili muzeje. Razgovarajte o tome šta su deca videla i kako doživljavaju svet umetnosti, slike, figure.
  2. Pravite i kreirajte. Slike, umetnost, knjige, skulpture od gline, pecite poslastice, bojite, crtajte. Računa se sve što zahteva od njih da razmišljaju i da koristite svoju kreativnost.
  3. Napravite zimski dan po izboru deteta. Uradite nešto što ranije niste radili. Završite dan ušuškani uz toplu čokoladu i film po izboru deteta.

I imajte na umu:

“Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja.”

Albert Ajnšajn