Ivana Antonijević: “Roditelj koji zna da pretražuje i zna šta želi može držati pažnju i ponuditi dosta kreativnih sadržaja bilo kom uzrastu dece”

15.oktobar DIGITALNI RODITELJI

Ivana Antonijević je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, a danas je deo tima Regional Youth Cooperation Office (RYCO). Bavi se omladinskim politikama sa posebnim naglaskom na osetljive grupe i inkluziju, i najviše uživa u trenerskom radu sa mladima.

Koje sadržaje, kao mlada mama pratiš na onlajn?
U poslednjih par meseci moj posao je vezan isključivo za online svet i nakon više sati korišćenja ekrana, moram priznati da su ograničeni sadržaji koje baš želim da pratim. Ponekad osećam prezasićenost od ekrana i trudim se da ono što ću konzumirati u online svetu bude kvalitetno i sa svrhom. Sada dok razmišljam i pokušavam da vidim koji su to sadržaji koje pratim isključivo iz uloge mame, teško mi ide to razdvajanje sadržaja. Volim zanimljive blogove realnih mama, portale koji su informativni i konkretni, ali i sajtove sa kretivnim idejama za igre i preporukama za sadržaje u offline svetu.

Imaš li omiljene aplikacije ili profile određenih ljudi koje pratiš, i na osnovu čega biraš neke od njih?
Volim korisne aplikacije koje na par klikova učine da se osećaš da si završila veliki posao. Korisnost mi je kod aplikacija najznačajnija, a realističnost i autentičnost kod profila. Volim kad je jedini uticaj koji influenser prenosi poruka o očuvanju i negovanju autentičnosti svakog pojedinca.

Da li tražiš savete, ideje ili korisne informacije koje ti mogu pomoći u igri ili vaspitanju tvoje dece?
Saveti i instant rešenja, na primer kako uspavati dete u tri koraka, pet razloga zašto će dete koje ima tantrume biti imućno kasnije (o da, i na takve naslove se može naleteti) mi nikad nisu bila bliska, niti sam ih doživljavala korisnim, često sadrže opšta mesta, ali se informišem o različitim pristupima, mišljenjima i na osnovu ideja i informacija negde biram svoj put, da ne kažem formiram svoj, odnosno naš roditeljski stil.
Čvrsto verujem da svaki roditelj radi najbolje što zna za svoje dete, ali verujem i da informisan i osvešćen roditelj može uz manje napora učiniti još više i za dete i za sebe i za svoju malu ili veliku zajednicu. A roditelj koji zna da pretražuje i zna šta želi može držati pažnju i ponuditi dosta kreativnih sadržaja bilo kom uzrastu dece.

U kojim situacijama ti je internet posebno značio?
Znači mi kada ne znam šta ću za večeru, pa ukucam predlozi za brzu i zdravu večeru. Kada imamo slobodno popodne pa pronađem neki zanimljiv šablon i crtamo, kad tražim preporuku za neki proizvod/uslugu i informacije su mi na dohvat ruke. Ali pošto često putujemo i onda kada njima dvema potpuno dosadi više sati putovanja i odgledaju crtać. Šta misliš, da li je internet olakšao roditeljstvo ili ga učinio izazovnijim? Ne bih se usudila da dam neki uopšten odgovor. Posmatram i u kontekstu da može olakšati trenutno kada zanimljivi sadržaji zabave i “ućutkaju“ dete, ali ako se koristi nekontrolisano, može učiniti i “medveđu uslugu” i otežati odnose kasnije. Umereno korišćenje i sama dostupnost informacija i mogućnost povezivanja i deljenja sadžaja svakako imaju potencijal da olakšaju i omoguće roditeljima da rastu zajedno sa svojom decom. Zanimljivosti sadržaja i tendencija tih sadržaja da preplave sa druge strane mogu značajno uticati na otuđenje među roditeljima i decom.

Kako ti i tvoje devojčice koristite internet kada ste zajedno? Tražimo kreativne načine zabave, nekada gledamo stare crtaće i vežbamo koreografije uz različite pesme.
Na koji način pronalaziš pravu meru u vremenu koje tvoja deca smeju da provedu onlajn? One su još male, imaju pet i dve godine i lako je pronaći meru. Pitaj me isto pitanje za nekoliko godina, sigurna sam da neće biti ovako lako dati dogovor. Moje dve sestre i dve najbolje drugarice žive u inostranstvu, i internet nam prestavlja konekciju sa njima, u poslednjim mesecima posebno. Takođe babe i dede su u drugim gradovima i video pozivi su važan kontakt sa njima. Kada je starija ćerka imala dve godine, tetka koju obožava se odselila i u jednom video razgovoru rekla joj je: “Ti si moj omiljeni crtani koji se smeje.” Danima smo se smejale kako je tetka od toplog zagrljaja postala crtani koji se smeje. Uz pomoć interneta je bila deo njenog detinjstva.

Šta su tvoji saveti za roditelje, kako da pronađu korisne stvari onlajn i kako da pomognu deci da razumeju digitalni svet?
I sama sam u toj potrazi i mislim da je jako važno biti svestan šta je sve internet i koliko je važno kontrolisati sadržaje sa kojima deca dolaze u kontakt. Internet ne može biti dobar ili loš po sebi, ali način korišćenja može. Čvrsto verujem da je poverenje i međusobno razumevanje na relaciji roditelj - dete jedina prevencija. Takođe ne usuđujem se da dam konkretan savet, ali podeliću svoj plan.
Pored informisanja šta internet jeste važno mi je da negujem njihovu autentičnost i gradim sistem vrednosti koji se jednog dana neće meriti brojem lajkova na slici. Pored konkretnih načina i smernica - opasno je da četuješ sa nepoznatima, jer… želim da gradim sistem vrednosti i poverenje u kojima će mi se obratiti za pomoć ako do neke loše situacije dođe.

Tvoja deca su još uvek mala, kako zamišljaš i planiraš vaše buduće putovanje prostorima interneta?
Ne želim da zazirem od interneta, niti njima da stvaram veštački određene granice koje će želeti pošto poto da preskoče čim ne budem pored njih, ili kada porastu dovoljno da same biraju. Želim da nauče da koriste mogućnosti koje im internet pruža, da budu svesne da su one te koje biraju i odlučuju koliko svog vremena daju, a da nekako razvijem prirodne granice da se ne nađu zarobljene.
Želim da im pomognem da kreiraju offline svet u kome će biti zadovoljne i voljene, i da online svet drže u službi svojih potreba. Želim da ih učm da budu kreatorke, a onda će i konzumiranje drugih sadržaja biti u razumnoj meri.