Istorija društvenih mreža: kako je sve počelo?

21. junDA LI STE ZNALI?

Da li se sećate vremena pre društvenih mreža? Vremena kada je pojam „društvena mreža“ stvarno značio mrežu međusobno povezanih ljudi koji se druže u stvarnom svetu?Danas je društveno umrežavanje (uz pomoć onlajn platformi) suštinski deo života i za mlade i za one u godinama, hteli mi to da priznamo ili ne.


Svesno ili ne, koristimo društvene mreže za interakciju, obrazovanje, informisanje, zabavu… Svi smo prisutni, u manjem ili većem intenzitetu na nekoj od popularnih mreža: Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, Viber grupe, forumi, blogovi…


A kako je sve počelo?


Godine 1994. stvorenа je prvа društvenа mrežа GeoCities. Ova mreža je korisnicima omogućavala dа kreirаju i prilаgođаvаju svoje sopstvene veb lokacije, grupišući ih u različite „grаdove“ nа osnovu sаdržаjа strаnice. 1995. godine lansiran je TheGlobe.com, mreža koja je davala korisnicima mogućnost dа komuniciraju sа ljudima koji imаju iste hobije i interesovanja i dа objavljuju svoj sadržaj. Nekoliko godina kasnije pojavili su se AOL Instant Messenger i SixDegrees.com i ćaskanje u realnom vremenu preko interneta je rođeno. Ćaskali ste sa osobama koje žive na drugim kontinentima, pravili svoje profile… Sledili su sajtovi za upoznavanje, sajtovi za ponovo okupljanje drugara iz generacije i slično.
Novi milenijum je doneo i nove poglede na društveno umrežavanje. Prva moderna društvena mreža je bio Friendster. Sledio je MySpace, mreža na kojoj je bilo registrovano 90 miliona korisnika. Pojavila se mreža za poslovno umrežavanje: i danas popularni LinkedIn. Facebook je pokrenut 2004. godine sa idejom umrežavanja studenata američkih koledža. U početku je ovo bila zatvorena mreža, u nju ste mogli ući samo na poziv nekoga ko je već bio član. Dve godine kasnije, mreža postaje slobodna za pristup svim zainteresovanima i ubrzo po broju korisnika prestiže Friendster, MySpace i ostale poznate mreže tog vremena. Facebook je i danas mreža sa najvećim brojem korisnika na svetu.