Intervju sa Vladimirom Zarićem: Kako izgleda digitalna porodica?

24.januar DIGITALNI RODITELJI

Vladimir Zarić je digitalni roditelj koji se komunikacijom bavi više od dvadeset godina. Za portal “Bezbedni klinci” govorio je o razlici u odrastanju nekada i sada, konceptu digitalne porodice i promenama koje donosi digitalna budućnost.
1. Na šta pomisliš kada kažemo “digitalna porodica”?

Pre svega pomislim na porodicu koja živi i funkcioniše u sadašnjem trenutku. Život se ne odvija samo u kući, za porodičnom trpezom, već je sve ono što se dešava online sastavni deo života svake porodice. Od grupa na Viberu, gde se članovi porodice dopisuju i dogovaraju međusobno, do deljenja fotografija sa porodičnih letovanja i proslava, pa sve do baka i deka koji koriste Skype ili Viber za video pozive sa svojim unučićima.

2. Da li nekada upoređuješ svoje detinjstvo sa detinjstvom svoje dece?

Upoređujem neprestano i analiziram. Pre svega promatram opcije i mogućnosti koje životno okruženje nudi mojoj deci, od izbora TV kanala, do igrica na telefonu, kompjuteru, konzoli za igru, do mogućnosti sticanja znanja i komunikacije sa njihovim vršnjacima i načina na koji se druže i šta je to što ih zanima i okupira. Mogućnost izbora je svakako daleko veća sada, nego u godinama kada sam ja odrastao, što je opet neuporedivo više od perioda odrastanja mog oca u malom selu na zapadu Srbije. Razgovor sa decom, koji započinje rečima “U moje vreme…” je najveća zamka roditeljstva. Trudim se da shvatim i da prihvatim njihov izbor i način komunikacije i sticanja znanja i interesovanja u kontekstu sadašnjeg okruženja.

3. Koje ključne razlike u odrastanju prepoznaješ?

Pre svega nepregledna mogućnost izbora - od zabavnog sadržaja: igrica, muzike, filmova i serija, do mogućnosti komunikacije sa svojim vršnjacima. Pomenuta raznovrsnost, pored neosporne brzine dolaska do informacija, dovela je i do “zasićenja” i pasivnosti za sticanjem novih znanja. Svako znanje i bilo koja zamisliva ili nezamisliva informacija su samo na jedan “klik” udaljene i onog trenutka kada se do te informacije dođe, onda pada u zaborav jer se traga za nečim drugim, aktuelnijim u datom trenutku.

4. Da li te brinu promene koje donosi digitalna era ili to smatraš velikim potencijalom?

Uvek gledam afirmativno na promene, tako je i u ovom slučaju. Promene ili bolje reći nove mogućnosti koje donosi digitalna era vidim pre svega kao mogućnost za napredovanje moje dece. Moja supruga i ja se trudimo da vaspitavamo našu decu ne samo za offline već i za digitalni svet, da budu dosledni, da poštuju druge i sebe bez obzira da li se igraju u parku ili komuniciraju na nekom grupnom četu. Otvoreno pričamo o svemu, postavljamo pitanja i slušamo šta je to što nam deca govore.

5. Koliko u porodici koristite svet digitalnog za igru i učenje?

Dosta se koriste digitalni izvori za učenje i za igru. Ako pođemo od premise da je otkriće slova, alfabeta, doprinelo da ljudi efikasnije dele stečeno znanje, onda je pojava digitalnih kanala komunikacije i Interneta dovela do najefikasnije mogućnosti da se do bilo kog znanja ili podatka dođe. Wiki i YouTube su nezaobilazni kanali koje svakodnevno koristimo za obrazovanje. Tu su i gomila aplikacija za rešavanje matematičkih zadataka - samo slikate zadatak i dobijete rešenje, korak po korak :D Veoma zgodna alatka za učenje i razumevanje postupka rešavanja matematičkih zadataka.

6. Imate li neke omiljene aktivnosti onlajn poput igranja igrica ili istraživanja nekih aplikacija?

Zajedno gledamo omiljene serije, a veoma često sin i ja igramo neku igricu, on na svom a ja na mom telefonu i medjusobno se takmičimo / ovo dodje kao neki porodični weekly challenge.

7. Kako preplićete digitalno i tradicionalno u porodici?

Ne pravimo razliku. Komuniciramo u oba sveta podjednako i vaspitavamo decu i učimo ih lepom ponašanju i online i ofline :D

8. Imate li određeni broj sati za upotrebu telefona ili računara dnevno, ili svako koristi tehnologiju kako želi?

Na žalost uveli smo ograničenje u korišćenju mobilnog telefona na dnevnom nivou jer samokontrola i dogovori nisu urodili plodom :D Kao što sam rekao mogućnosti i izazovi su beskrajni, tako da jedan tinejdžer veoma lako podlegne iskušenju i vreme proleti :D

9. Kako zamišljaš digitalnu porodicu u budućnosti?

Pre svega kao mnogo otvoreniju i za znanje i za informacije. Sve što poželimo mi kao roditelji ili što požele deca, nalaziće se na samo klik od nas.

10. Imaš li neki savet za roditelje koje brinu digitalne promene?

Bez straha / prihvatite promene i aktivno učestvujte sa vašom decom u istraživanju svega što nam digitalni svet pruža. Ako vas brine mogućnost kontrole i uloga vašeg vaspitanja, takođe bez brige - posvetite se vašoj deci i ona će učiti od vas, ali i vi ćete učiti od njih. Ako dozvolite da Youtuberi ili influenseri vaspitavaju vašu decu, ne krivite internet i digitalni svet; budite iskreni prema svojoj deci i prema sebi i zapitajte se da li ste im posvetili dovoljno pažnje.