Intervju sa psihologom

17.mart DIGITALNI RODITELJI

Deca sve ranije postaju svesna društvenih mreža, a želja da na njima budu prisutni javlja se neposredno nakon što ih i otkriju. Pitali smo psihologa kakav je psihološki i socijalni aspekt želje dece da podele svoje poruke na društvenim mrežama.Kada klinci postaju svesni značaja pojavljivanja na DM i kako okolina i porodica utiču na tu njihovu želju?
Klinci već sa pet godina uzimaju telefone roditelja i prave svoje video klipove koji po formi i suštini liče na one koji postavljaju Jutjuberi koje vole i prate. Potom se javlja želja da imaju profil na TikToku, Instagramu, Snepčetu. Drugari i deca iz okruženja nesvesno vrše pritisak jedni na druge da budu prisutni na društvenim mrežama, komentarišu ličnosti, situacije i fenomene, pa dete koje ne zna o čemu se radi - često bude isključeno iz komunikacije. Roditelji su uplašeni, nesigurni da procene kada je pravi trenutak da dozvole svojoj deci ulazak u jednu novu galaksiju informacija i interakcija, u dilemi su da li da naprave ustupak velikoj želji svoje dece i dovole im da ranije otvore profil na mrežama ili da sačekaju minimalne definisane uzrastne granice (12 i 13 godina).

Na to se nadovezuje pitanje samopouzdanja. Da li i kako otvaranje profila na društvenim mrežama utiče na formiranje / jačanje samopouzdanja kod dece??
Ne grade uvek samopouzdanje, nekada direktno utiču na gubitak istog i osećaj niže vrednosti. Sve je povezano sa tim kako deca koriste društvene mreže, koje informacije dele sa drugima, šta prate, komentarišu, koga šeruju.

I na toj tački na scenu stupa roditelj. Ključno je poverenje, blizak odnos sa detetom i podrška u svakom smislu. Evo na šta roditelji treba da obrate pažnju kada deca odluče da izađu u digitalni svet?
Roditelji treba uvek da budu prisutni, da prate ponašanje svoje dece i nenametljivo, bez straha i pokazivanja frustracije usled nesigurnosti (ukoliko je imaju), da pomognu deci da razumeju da su društvene mreže medij i da sve što tamo postave postaje dostupno svim ljudima u svetu. Takođe, roditelji treba da imaju mnogo razumevanja za nove oblike ponašanja dece - da se uključe što više mogu i da se osećaju slobodno da pitaju svoju decu sve što ne znaju i što ne razumeju. U toj interakciji i dvosmernoj razmeni emocija i poruka - deca saznaju od roditelja koje su sve potencijalno neželjene situacije, a roditelji od dece saznaju sve o njihovim potrebama, važnostima, željama. :)
Vreme tabua i rigidnog shvatanja sveta davno je prošlo. Ako vam se ponekad čini da vas je vreme pregazilo, izađite mu na crtu. Vi pomozite klincima da bezbedno koriste šaren svet društvenih mreža, a od njih ćete dobiti najlepše što čovek može da dobije - ljubav i nova znanja.