Interland, ultimativna Google igrica o bezbednosti na netu

Novim generacijama pametni telefoni, tableti i računari, pa samim tim i internet dostupni su čim se rode. Sve počinje puštanjem zvuka fena bebama zbog grčeva i uznemirenosti, a nastavlja se slušanjem pesmica i gledanjem crtanih filmova. Na kraju se prelazi na igrice, a sada sve ranije i na društvene mreže.

Ipak, korišćenje interneta nosi sa sobom i mnogobrojne opasnosti, pa je veoma bitna edukacija dece kako se zaštititi na internetu.

Toga je svesna i kompanija Gugl koja je udržila snage sa dizajnerskom firmom "North Kingdom" i stvorila “Interland”, besplatnu, interaktivnu igru namenjenu deci, ali i nastavni program “Be Internet Awsome” koji pomaže roditeljima i nastavnicima da na zanimljiv način deci predstave probleme koje internet nosi sa sobom.

Znajući da je veoma pipav teren baviti se ovom temom i praviti igru čiji je cilj da na zabavan način klincima predstavi sve izazove sa kojima se mogu susresti tokom korišćenja internet, iz kompanije Gugl su odlučili da se u proces stvaranja upuste u saradnji sa stručnjacima za bezbednost na internetu.

Svi zajedno su odlučili da osmisle nastavni plan i program za obrazovne ustanove nazvan “Be Internet Awesome” fokusira na pet ključnih lekcija:

  1. Budi pametan na Internetu: Deli pažljivo
  2. Budi obazriv na Internetu: Nemoj da nasedaš na laži
  3. Budi jak na Internetu: Zaštiti svoje tajne
  4. Budi ljubazan na Internetu: Biti ljubazan je kul
  5. Budi hrabar na Internetu: Kada si sumnjičav, razgovaraj o tome

Kako izgleda “Interlend”?

U imaginarnom svetu četiri zemlje, deca se bore protiv hakera, prevaranata, nasilnika i svih ljudi koji na Internetu dele sve iz svog života, vežbajući na taj način veštine koje su im potrebne kako bi bili dobri digitalni građani.

Igra je besplatna i svima na Internetu lako dostupna, a njen format klinci već vole.

Kako izgleda program “Be Internet Awesome”?

U partnerstvu sa Udruženjem “Budi bezbedan na Internetu” i edukatorima širom sveta, Google je i za obrazovne ustanove napravio nastavni plan i program, “Be Internet Awesome”, koji se takođe oslanja na pet pomenutih lekcija. Da bi, recimo, vežbali lekciju ‘Budi obazriv na Internetu’, studenti ili učenici zajedno rade kako bi uspeli da prepoznaju da li veb sajtovi i mejlovi pokušavaju da ukradu nečiji identitet.

“Be Internet Awesome” sadrži bogatu publikaciju namenjenu edukatorima i roditeljima, a čine je lekcije i zadaci odobreni od strane Internacionalnog društva za tehnologiju u edukaciji.

Stručnjaci iz Gugla su se takođe povezali i sa grupom Youtube stručnjaka i lansirali #BeInternetAwesome izazov, seriju video snimaka koji priču o bezbednosti čine neuporedivo zabavnijom i približnijom deci.