Ida Prester: Djeca trebaju samo nas, to ih najviše hrani i veseli

16.april DIGITALNI RODITELJI

Roditelji se ovih dana susreću sa mnogo izazova, posebno ako imaju malu decu kojoj nije lako objasniti šta se to napolju dešava, a da se ne uplaše. Ida Prester, muzička umetnica i mama dva dečaka, odlučila je da na neko vreme sa porodicom ode na selo i sve pretvori u jednu veliku porodičnu avanturu. Podelila je sa svima nama kako sada izgleda njihova svakodnevica i dala nekoliko toplih saveta i ohrabrenja roditeljima.Kako izgleda jedan vaš porodičan dan u izolaciji?
Cijeli dan provodimo zajedno, dečkima je to totalni šok, napokon imaju mamu i tatu potpuno za sebe. Njima je kao da su na nekim praznicima, stvarno uživaju. Preselili smo se na selo dok ovo traje, tako da čim se probude, čeka ih voćni shake i tjeramo ih napolje. U vrtu se igraju do ručka, a popodne u šetnju ili na farmu da se igraju sa životinjama - ovce, kravice, prasći… idila. Nama je dosta naporno jer radimo i hrpu svojih stvari uz to, ali djeci je top.

Koliko u sve to uključujete muziku, pevanje?
Puštamo im dosta muzike, al njima je i dalje najdraža pjesma Vojko V - Ne može, koju znaju napamet :)

Kako si klincima objasnila šta se dešava, i zašto ne mogu napolje?
Objasnili smo im sve normalno da je napolju gric i grec (tako zovemo sve viruse i bakterije), pa se moramo drzati kuće. Samo im je krivo što se ne vide s drugarima, ništa im drugo ne nedostaje.

Na društvenim mrežama svakog dana postavljaš inspirativne fotografije sa svojom decom, a nedavno si nam pokazala i kako stan može da postane poligon za igru. Ispričaj nam kako si došla na ovu ideju.
Stalno smišljam razne aktivacije, samo da im ovaj period ne bude trauma, nego radost. Moj najbolji prijatelj u karanteni je selotejp. Toliko ludih stvari možeš napraviti selotejpom, ništa više ti ne treba! Jednom smo oblijepili cijeli stan u paukovu mrežu, pa nakon toga poligon. Osim što im je fora dok se igraju, jako vole i odlijepiti to sve nakon igre. Tako da je zabava višestruka! Probajte :)

Kako su dečaci reagovali?
Oni su oduševljeni svime sto je neka fizička avantura, sve arhitektonske promjene su im super. Ne mora to biti nikakva luda ideja, dovoljno je samo prebaciti ćebe preko merdevina, pobacati jastuke po podu, napraviti jedro od čiviluka.. na takve stvari moji dečaci odlepljuju, ništa fensi ih ne oduševljava, toplo se nadam da će tako i ostati :)

Šta još osim ovakvog poligona možemo da napravimo u kući, tako da izolaciju učinimo zanimljivom?
Ne treba uopće puno, samo malo pažnje. Čitati im priče, pričati s njima, pa čak i gledati zajednički crtić. Njima je svima luksuz da imaju roditelje kući, bilo kakav znak pažnje ih neizmjerno raduje.

Šta je najvažnija stvar koju si do sada naučila uz svoju decu?
Možda baš to. Zaboravite na skupa putovanja, najnovije legiche, najluđe planove. Djeca trebaju samo nas, to ih najviše hrani i veseli.

Podeli sa nama neke najluđe komentare klinaca na ovu situaciju :)
Ma mislim da ovo sve oni doživljavaju kao super žurku i da bi htjeli da ta korona nikad ne prestane :) super se druže zajedno, kažu da im ne fali vrtić, po cijele dane smišljaju vragolije, a od sutra imaju i trampolin u vrtu. Njima su ovo praznici :)

Kakvu poruku želiš da pošalješ svojim postovima i na šta se nadaš da ćeš inspirisati pratioce?
Voljela bi da ne osjećaju pritisak da moraju stalno biti sretni, aktivni, najbolji roditelji na svijetu. Svi mi imamo dobrih i gorih dana, brak i familija - to je uvijek osjetljiv teren s puno uspona i padova. Samo bih voljela da se opuste i gledaju stvari pozitivno, čak i kad pogriješe. Ništa nije drama, nitko nije savršen, samo osmijeh na lice i idemo dalje.