Helikopter roditelji i deca koja ih prizemljuju

Da li je obletanje oko dece dobro? Šta o tome misle klinci i kako da doziramo i budemo neprimetni dok ih kontrolišemo?

Briga za decu, pomno praćenje svakog njihovog koraka i aktivnosti danas je mnogo zastupljenije nego ranije iz vrlo realnih razloga: svet je postao dostupniji zahvaljujući internetu, a i u stvarnom svetu vrebaju opasnosti od kojih treba sačuvati decu. To je okej. To je ljubav. To je želja da nam klinci budu dobro, da ih sačuvamo i da ih naučimo da opstanu i postanu dobri, pametni, pažljivi ljudi.

Efekti smanjenja anksioznosti kada svojoj deci pružite veću slobodu u sopstvenom životu neprocenjivi su i za decu i za roditelje.

Šta klinci misle o “nadletanju” i šta savetuju roditeljima?

Vanja, 10 godina

“Mama me stalno gnjavi da jedem, da spavam, da vežbam matematiku, da uradim domaći, stalno pokušava da reši moje rasprave na igralištu. A ja sve to znam i sam. Jedem kad sam gladan, spavam kad sam umoran, a to je uvek na vreme, umem da rešim problem sa drugarima jer se dobro poznajemo i nikad se ne svađamo ozbiljno i da se posvađamo zauvek. Mama, možemo da igramo igru Tvister: ja ću biti mama dva dana, a ti Vanja. ”

Vanjin predlog je ustvari super. Zamenite uloge na dva dana i tako ćete vi imati priliku da shvatite da je vaše dete zapravo vrlo samostalno, odgovorno i da ume da se zauzme za sebe. A vaše dete će shvatiti da vaše brige za njega zapravo proističu iz ljubavi. Kada zamenite uloge, oboje ćete imati uvid u motive i sposobnosti jedno drugog i naučićete da nađete zlatnu sredinu.

Da bismo oslobodili svoju decu i pustili ih u svet bez straha, potrebno je pre svega uzajamno poverenje. Razgovarajte stalno, budite mu podrška i mesto na koje uvek može da dođe kad negde tamo preti oluja.  Klinci treba da nauče da sami igraju, druže, vezuju pertle, dele tajne, upoznaju sa nepoznatim osobama, sama prelaze ulicu, sama idu u školu, sama spremaju sebi klopu.

Treba da nauče da padnu, da reše zadatke, da budu ljuti, razočarani, besni, tužni, da podnesu poraze i da slave pobede. Sve su to važne lekcije koje ih pripremaju na izazove koji ga očekuju u životu od kojih roditelj neće moći da ih zaštiti.

A najbolja zaštita nisu aplikacije za praćenje. Najbolja zaštita je samopouzdanje koje ćete mu dati tako što ćete jačati svoje. I mnogo, mnogo ljubavi, poljubaca i zagrljaja. Pohvale kad uspe i podrška kad ne uspe.