Geotagging: deljenje sadržaja i rizici?

U savremene izazove roditeljstva spada i pojam koji je vrlo pristutan, a malo se njime bavimo u digitalnom svetu - geotagging. Šta je to i zašto je važno da se dobro upoznate sa temom?

 

Geotagging je praksa dodavanja geografskih oznaka ili lokacijskih podataka fotografijama, video snimcima ili postovima na društvenim mrežama. U prevodu, kada dete deli sadržaje onlajn, možete slučajno i nesvesno da otkrije lokaciju u trenutku kada je sadržaj objavljen.

 

Društvene mreže su omiljen način deljenja trenutaka sa prijateljima i porodicom. Ali, postoji i tamna strana priče. Geotagging može da otkrije mnogo više podataka nego što je puko objavljivanje mesta gde je neki sadržaj nastao. Ako vaša deca nehotice podele fotografiju sa geotagom svog doma, škole ili nekog drugog mesta koje redovno posećuju, to može dovesti do nepoželjnih posledica.

 

Rizici geotagginga:

  • Nepoznate osobe: vrlo je velika mogućnost da nepoznate osobe koriste informacije o lokacijama da bi pratile kretanje dece. To može da ugrozi njihovu sigurnost.

 

  • Privatnost: deljenje ličnih informacija o lokaciji može da utiče na privatnost. Zlonamerni ljudi mogu koristiti te podatke za pravljenje profilnih fotki vaše dece.

 

  • Krađa identiteta: kombinovanje geotagginga sa drugim javno dostupnim informacijama može olakšati potencijalnim prevarantima da ukradu identitet.

 

Kao i sve u svetu, ništa nije crno-belo. Postoje načini da zaštitite klince, a pre svega što ćemo navesti, napominjemo da je razgovor i kreiranje odnosa poverenja najvažniji.

 

Od ostalih načina izdvajamo:

 

  • Isključite geotagging: pregledajte postavke kamere na telefonu i društvenih mreža vašeg deteta i isključite automatsko dodavanje lokacijskih podataka.
  • Edukujte: razgovarajte navedenim rizicima geotagginga. Naučite ih da budu pažljivi kada dele video, fotke i drugde informacije na netu i mrežama.
  • Pregledajte postavke privatnosti: to može biti od velike pomoći deci da kontrolišu ko može da vidi njihove objave.

 

Geotagging je inače vrlo zabavan način da se podele trenuci, ali je istovremeno važno da deca budu svesna potencijalnih rizika. Kroz edukaciju i postavljanje pravilnih postavki, možemo da zaštitimo klince od nepotrebnih problema. Digitalan svet je predivno mesto puno korisnih sadržaja, omiljena “klupica” za druženje sa ekipom i nezamenljiv segment svakodnevice naše dece. Zato je i važno da deca znaju da u tom svetu hodaju bezbedno. Još je važnije da mi sa njima ostanemo sigurni i povezani.