Generacija Z poludela za 20 godina starim fotoaparatom

Generacija Z je preuzela neke trendove s početka 2000. godine, uključujući farmerke i stare digitalne fotoaparate. Mutne, preeksponirane fotografije preuzimaju društvene mreže sa 184 miliona pregleda na TikToku, a čak se i poznate ličnosti pridružuju trendu.

 

Aplikacija favorita generacije Z TikTok, ima više od 200 miliona pregleda sa heštegom #digitalcamera. Većina današnjih tinejdžera bili su klinci ili se nisu ni rodili na prelazu milenijuma.

Generacija Z je odrasla uz pametne telefone koji sve više sadrže sve, eliminišući potrebu za samostalnim kamerama. Ali, klinci danas traže odmor od svojih pametnih telefona i taj predah delimično dolazi uz kompaktne digitalne fotoaparate. Otkrila ih je generacija Z dok je kopala po plakarima svojih roditelja i naišla na Canon i Kodak.

Poslednjih godina, generaciju Z je uhvatila nostalgija za erom 2K, periodom tehničkog entuzijazma i egzistencijalnog straha koji se protezao s kraja devedesetih do početka 2k.Ta nostalgija se proširila na TikTok, podstičući modne trendove kao što su pantalone niskog struka, a sada primat preuzima nostalgija za tehnologijom.

 

U poređenju sa današnjim pametnim telefonima, stari digitalni fotoaparati imaju manje megapiksela koji beleže manje detalja i ugrađena sočiva sa većim otvorima blende koji propuštaju manje svetla, a oba doprinose slikama nižeg kvaliteta. Ali, opet paradoksalno, fotke nižeg kvaliteta snimljene digitalnim fotoaparatima sada se smatraju blagom, a ne razlozima za brisanje.

 

Ovog puta loš kvalitet slike nije posledica nedostatka boljeg alata. To je namerno. To je nostalgija i želja za životnim, realističnim slikama života. Te kamere beležile su njihovo detinjstvo, porodicu, ljubav, situacije. Ostavile su neizbrisiv trag i to je baš ta nostalgija za kojom tinejdžeri danas teže. Kad ugase pametne telefone, pale sećanja, a mi smo tu da ih čuvamo i čuvamo ih od zaborava.