Generacija Beta: Deca veštačke inteligencije

Genercija Alfa su klinci rođeni od 2010. do 2024. Godine dok će predstavnici generacije Beta biti rođena od 2025. do 2039. šodine. Alfe su digital natives, za koje je tehnologija prirodni deo života, kao vazduh, a bete će otići još dalje i biće poznati kao generacija veštačke inteligencije. Istražujemo kako će ta budućnost izgledati, ko su roditelji te generacije.

 

Od početka 20. veka i pojave društvenih nauka, ljudi su podeljeni na različite društvene generacije. Te starosne grupe odlikuju se zajedničkim društvenim i individualnim iskustvima, pod uticajem političkih, istorijskih, ekonomskih obeležja koji utiču na njihov način života, na njihovu viziju sveta, njihove vrednosti.

Ako ste jedan od naših čitalaca, sigurno pripadate milenijalcima, generaciji Z ili čak  „Alfa“ generaciji rođenoj krajem 2k10.

Sećate se bejbi bumera i njihove društvene i intelektualne dinamike povezane sa duhom posle Drugog svetskog rata. Ili generacije X i njenih velikih osnivača, pionira tehnološke revolucije? Svi su ostavili tragove po kojima su potonje generacije živele i menjale svet, a nas sad zanima generacija koja će biti X faktor za tržište rada i ključan uticaj na evoluciju naših životnih stilova.

To su bete.

 

Ako su alfe „digitalni urođenici”, za koje je tehnologija prirodan produžetak života, bete će biti “artificijelne”. Alfe poznaju i rastu sa tehnologijama veštačke inteligencije, ali veštačka inteligencija biće sastavni deo života beta.

Šta to znači u smislu stilova života, vrednosti? Beta generacija sa velikom lakoćom prihvataće interakciju sa veštačkom inteligencijom koja sada tek u povoju naseljava naš transport, naše komunikacije, naše kancelarije.

Bete će takođe biti i mnogo opuštenije sa terminom koji mi danas tek ponekad čujemo: „transhumanizam“. Termin je postepeno postao popularan jer su Neuralink i druge kompanije za povezivanje i interfejse M2H (Machine-to-Human, Mašina za ljude) postale uobičajene kao i nošenje naočara.

 

Artificijelna generacija beta redefinisaće ljudski identitet širenjem fizičkog i intelektualnog okvira ljudske biologije. Najnoviji modni trendovi koji će ih zanimati biće povezani sa mašinskim interfejsima.

Ali ako će bete biti „sintetičke“ u pravom smislu te reči, biće takođe i jednostavnije u načinu života. Njihov život biće obeležen eteričnim i nematerijalnim navikama jer se pretpostavlja da neće iskusiti ograničenje resursa usled klimatskih promena. To čemo iskusiti mi i alfe.

Ta dvosmislenost životnih stilova biće osnovna karakteristika naših malih beta, ta prirodna sposobnost da se kreću između različitih novih potreba i mnogih novih identiteta. Nije iznenađujuće kada pogledate otvorenost i toleranciju koje nove generacije razvijaju iz generacije u generaciju, od bejbi bumera.

 

Svaka generacija crta svet po svojoj mapi i svet oko nas definiše obrise svake generacije koja ga naseljava u datom trenutku. Artificijelne bete, kao i njihovi prethodnici, ostaviće jedinstven, ali nenadmašiv pečat i, već sada, sociolozi su zainteresovani za sledeći novi talas.