Generacija Alfa: Sinovi i ćerke Milenijalaca osvajaju svet

24. Februar

Iako su godine samo broj, postoje fascinantne razlike. Milenijalci, generacija Z, bejbi-bumeri… Danas svaka generacija ima oznaku koja određuje i niz atributa. Neka ovo bude mali vremeplov koji će vam pomoći da osluškujete i komunicirate sa klincima različitih uzrasta, ali i da sačuvate najlepše od godina koje sada imate.Dakle, bez daljeg odlaganja, evo redosleda:Baby Boom(ers) rođeni nakon Drugog svetskog rata, od 1946. do 1960. godine. Živeli su u talasu optimizma, u džejmsdinovskom stilu, željni slobode i ludovanja.


Generacija X rođeni od 1960. do 1980. godine. Obeležila ih je radna pokretačka snaga, a čak više od 60% pripadnika te generacije je visoko obrazovano.


Generacija Y (Milenijalci) rođeni od 1981. do 1995. godine. Najpoznatija, a smatra se i najproduktivnija generacija. Baš su oni otkrili sve čari tehnologije i napredne nauke. Zbog toga ih neretko smatraju uobraženima i elitistima.


Generacija Z rođeni nakon 1995. godine. Smatraju ih ranjivima, ali i lenjima jer im je život olakšan zahvaljujući tehnologiji. Psiholozi tvrde da im je sve dato na dlanu i da nisu skloni logici. Ipak, za Z generaciju karakteristična je empatija i oni najviše od svih prihvataju različitosti.


Generacija Alfa (iGeneration) rođeni od 2010. do 2025. godine. Lansiranje iPada 2010. godine poklopilo se sa rađanjem naše trenutne generacije dece i sada se širom sveta svake nedelje rađa 2,5 miliona pripadnika Alfa generacije. Rođeni su u svetu Ajfona (zapravo, reč godine kada su prvi put rođeni bila je „aplikacija“), Jutjuba (sada se svakog sata otprema 100 sati video snimaka, a u ovom okruženju više su pod uticajem vizuelnog i video zapisa nego napisanog i verbalnog) i Instagrama (gde se život fotografiše i deli trenutno i globalno).

Ovi klinci su prva generacija u potpunosti rođena u 21. veku kao direktni potomci Milenijalaca, piše Hafington post. Generacija Alfa koristi smartfone i tablete kao „produženu ruku“, bukvalno. Ne mogu da zamisle život bez iPhona, iPada, Androida i aplikacije. Ni trunčicu se ne plaše nove tehnologije ili pritiskanja dugmića da bi naučili šta ti dugmići rade. Generacija Alfa neprestano uči isprobavajući novitete, a odrastaju uz glasove kao što su Siri, Alexa i Google Assistent u domovima i na telefonima.

Prema studiji Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike, roditelji Milenijalci potvrdili su da veruju veštačkoj inteligenciji i smatraju da će u budućnosti baze podataka biti opremljene podacima o istoriji bolesti i simptomima i u roku od nekoliko sekundi sa 100 posto sigurnosti dijagnostifikovati bolesti kod dece iz generacije Alfa. Roboti hirurzi takođe su odobreni od strane roditelja Milenijalaca.

Kada je reč o tehnologiji, Alfe su vrlo direktne i samouverene u izlaganju svog mišljenja. Za njih je uređaj najvažniji, čak važniji i od igračaka i kućnih ljubimaca. Dobra vest je da će male Alfe kad porastu od tehnologije imati neprocenjive koristi u području obrazovanja. Tehnološki razvoj ovim klincima stvoriće nove, potpuno drugačije mogućnosti za učenje. Škole, nastavnici i ostale obrazovne ustanove smatraće izazovom da ispune zahteve dece generacije Alfa i verovatno će kompletan sistem obrazovanja morati da se menja u skladu sa potrebama ovih malih genijalaca.

Alfa klinci su ‘nova, generacija’budućnosti koja neće provesti ni sekunda bez pametnog telefona. I od njih se mnogo očekuje, možda najviše od svih spomenutih. Zato ih volite. Grlite. Zahvalite im na znanju, hrabrosti, mudrosti, na osmesima i na jakoj želji da menjaju svet i da ga prilagode nekim lepim, novim, drugačijim ciljevima.

Lepota će spasiti svet, kaže Dostojevski. Mi kažemo: Alfa klinci će spasiti svemir.