Generacija Alfa menja budućnost video igara

Više nego bilo koja druga generacija, generacija Alfa ponovo zamišlja tradicionalne sfere koje pretače u video igrice i zato imamo genijalna digitalna rešenja za društvena okupljanja i platforme za učenje.

 

Ako su milenijalci imali Facebook, a generacija Z TikTok, Alfe možemo nazvati generacijom Minecraft ili Roblox po popularnim igrama koje imaju snažan uticaj na njihove ideje, ponašanje i buduće planove. Te igre se pre svega odnose na izgradnju, a ne samo na njihovo uništavanje, za razliku od drugih igara koje su prilično rušilački nastrojene. Zato, ako želite da razumete kakva će vaša mala Alfa biti u budućnosti, važno je da upoznate platforme koje trenutno koristi.

 

Svaka generacija ima svoje gejmerske testere. Kulturni je značaj Simsa, Super Mario Brosa, Battle city, Tetrisa, GTA, Counter Strike igrica uz koje smo mi odrastali i koje predstavljaju odličan prozor u devedesete.

 

A od tada smo prešli dug put. Pored “pucačina” i akcionih avanturističkih igara, gen Alfa ima niz digitalnih alternativa za izgradnju svetova. Te platforme ne samo da su na vrhu liste lidera gen Alfa, već vremenom postaju sve popularnije. Roblox je napravio najveći skok od 2021. godine, pomerivši se sa 5. na 2. mesto popularnosti među klincima.

 

Minecraft, Roblox i Fortnite zauzimaju tri od četiri najbolje igre na svetu. To su prostori koje generišu korisnici da bi gradili svetove i išli u avanture sa drugim igračima i utiču na to šta deca žele od iskustva igranja uopšte. Pored toga, primećen je i porast broja tinejdžera koji su se prebacili na simulaciju stvarnog života u igricama.

 

Klinci očigledno uživaju u onome što ove platforme donose na sto: mogućnost da kritički razmišljaju, da nauče nove veštine i udružuju se sa drugima i timski rade na projektima. To je zato što deca prirodno imaju više mašte, veća interesovanja i strpljenja da nađu rešenje.

Zato, hajde da gledamo šta naša deca žele da rade i da im pomognemo da dostignu svoje ciljeve. Upravo sada, male Alfe žele da se druže i grade stvari. I najlepše u celoj priči je to što su, više nego ijedna generacija pre, okrenuti ka stvaranju, izgradnji, kreativnosti, analizi, idejama, razmišljanju.

Njihove igračke navike zapravo kreiraju njihove životne navike i to je siguran znak da će naš svet u budućnosti, kada ga preuzmu ovi klinci, biti bolji, mirniji, svetliji i kreativniji.

I hvala im do neba na tome.