Gaming vs. gambling: Vodič za roditelje dece od devet do 18 godina

08.septembar 

Gaming vs. gambling: Vodič za roditelje dece od devet do 18 godina

 

Kockanje online se pojavljuje u mnogo uvijenih formi, u vidu kartanja, sportskog klađenja, video igara, aplikacija. Kao što i zvuče slično, ove dve reči kriju i slične zamke u koje klinci upadaju povučeni zabavom i lakom zaradom. Važno je, mnogo je važno, da prvo mi, roditelji, naučimo razliku i da to znanje prenesemo na decu i sprečimo ih da podlegnu jednoj od najvećih zavisnosti među mladima.

 

Gde, kako i kada se deca i tinejdžeri kockaju

Možda mislite da je prerano razmišljati o svom detetu i kocki. Zakon kaže da je donja starosna granica za kockanje 18 godina, ali neka deca počinju da se kockaju veoma mlada - već sa 10 godina. Svetska istraživanja pokazuju da je većina dece probala da se kocka i pre 15. godine.

Za decu i tinejdžere, najčešći oblici kockanja su igre kartama, lutrija i one “greb greb” varijante. I vrlo lako se od tih “bezazlenih” (a uopšte nisu) vidova zabave, prelazi na ozbiljne vrste kockanja u kasnijoj adolescenciji, poput klađenja. I televizija i internet izlažu decu kockanju. Na televiziji svakodnevno gledamo reklame za  kockarnice, a na netu postoji na hiljade web stranica za kockanje na mreži, kojima bi deca mogla pristupiti. Takođe, deca mogu da se kockaju bez novca na smartfonima, zahvaljujući raznim aplikacijama. Čak su i mnogobrojne video igre ocenjene kao OK za decu, iako sadrže i kockanje.

Pametni telefoni i tableti omogućavaju mladim ljudima da se kockaju u bilo koje doba dana i noći.

 

Znaci upozorenja da dete ima problem sa kockanjem:

  • Iznenadne promene u količini novca koje vaše dete ima: detetu nedostaje novca, pozajmljuje ili uzima novac od porodice i prijatelja
  • Promene u obrascima spavanja, umor, nizak nivo energije, promene raspoloženja ili razdražljivost kada ste van aktivnosti kockanja
  • Pad ocena u školi
  • Povlačenje od prijatelja, društvenih aktivnosti i događaja
  • Pozitivan stav prema kockanju ili zaokupljenost video arkadama, veb lokacijama za kockanje na Internetu, sportskim rezultatima ili TV pokerom ili simuliranim aplikacijama ili igrama za kockanje
  • Nov fokus na sportske kvote umesto na sam sport
  • Tajnost u vezi sa kockanjem ili poricanje da postoji problem

 

Ako postoji problem, vaše dete bi moglo da vam kaže da je kockanje bolje od nekih drugih zavisnosti, na primer, „Bar ne uzimam drogu, mama“.

 

Prevencija

Objasnite detetu kako kocka funkcioniše. Možete uporediti šanse za pobedu sa drugim šansama. Na primer, „Vaša šansa da dobijete na lutriji je jedna od 15 miliona. Šansa da zaradiš novac za (navedite šta dete želi da ima) radeći za džeparac je je 15 miliona prema 1”.

Takođe možete objasniti da su kompanije za kockanje osnovane tako da uvek zarađuju više novca nego što kockarima isplaćuju. Da nisu zaradili, ne bi mogli ostati u poslu.

 

Pazite na znakove upozorenja

Za tinejdžere kojima je teško kod kuće ili u školi, kockanje može biti zabavan, ali beskoristan način da se izbore sa dosadom ili pobegnu od stresa ili drugih problema.

Zato podstaknite vannastavne aktivnosti, da bi dete naučilo da se bori sa dosadom ili stresom i  da se oseća dobro.

 

Razmislite o stavovima i aktivnostima porodice

Stav vaše porodice prema kocki može uticati na vaše dete. Što je manje izloženo, manja je verovatnoća da će dete razviti problem. Ako se roditelji redovno kockaju, deca bi mogla da vide kockanje kao normalno ponašanje i žele da kopiraju ono što rade roditelji - na primer, igranje poker aparata, grebanje karata ili klađenje na trke i sport. Roditelji koji se redovno kockaju takođe mogu poslati poruku svojoj deci o tome da je kockanje način zarade ili zabave.

Roditelji često koriste jezik kockanja da ohrabre svoju decu - na primer, „Kladim se da ne možete da otplivate do druge strane bazena. Ako to uradiš, kupiću ti sladoled. Tanka je linija između zdravih i nezdravih poruka o kockanju. Vredi razmisliti o tome koliko često koristite ovu vrstu jezika.

 

Razgovarajte o korišćenju telefona i kockanju na mreži

Najbolji način da pomognete detetu u donošenju dobrih odluka o kockanju i igranju na mreži je razgovor o kvalitetnim medijskim izborima. Možete razgovarati o video igrama sa temama i sadržajem kockanja i zašto biste radije da ih ne igra.

Takođe, ako ohrabrujete dete da ima uravnotežen pristup korišćenju ekrana, ono će imati mnogo zdravih načina da se oslobodi dosade i izbegne stres. To može značiti da kockanje na mreži i igre imaju manje privlačnosti.

Ako se vi i klinci složite oko pravila porodičnog vremena i korišćenja interneta, to može pomoći detetu da razume i prihvati pravila porodice, što je na duže staze najbolja investicija.

Možete se kladiti na to!