Flaming, Outing, Griefing: Pojmovi koje svaki roditelj treba da zna

Termini sajber maltretiranja se razvijaju paralelno i brzo kao internet i onlajn igre. Iako maltretiranje preko interneta izgleda drugačije od tradicionalnog maltretiranja, ishod je isti. Smisao maltretiranja putem interneta je da izazove negativne emocije kod nekog drugog.

 

Sleng koji se koristi među adolescentima može ukazivati na maltretiranje preko interneta i izraz “sajber nasilje” važno je ozbiljno shvatiti i razumeti da biste da bi prepoznali ponašanje i znake maltretiranja putem interneta. Dok čitate, imajte na umu da sajberbulinga nisu ograničeni na kanale društvenih medija i onlajn forume; termin se koristi i u onlajn video igrama.

 

Tri oblika sajber nasilja o kojima se malo govori, a mnogo ih ima jesu:

Flaming - sličan uznemiravanju, ali se odnosi na vatrenu raspravu (odatle i naziv: flame eng- plamen) na mreži koja se razmenjuje putem e-pošte, poruka, soba za ćaskanje i onlajn video igara za više igrača. Flaming podrazumeva lične uvrede i vulgarne i ljutite reči i predstavlja veoma agresivan oblik zastrašivanja. Nasilnici koji se bave flemingom koriste velika slova, slike i simbole da bi dodali emociju svom argumentu. Uvrede se odnose na rasu, pol, seksualnu orijentaciju, ekonomski status, izgled, etc. Takvo ponašanje je opasno i može imati ozbiljne posledice, a flejmeri traže pažnju. Nije bitno da li je pažnja pozitivna ili negativna, sve dok dobijaju pažnju i reakciju, oni se ne zaustavljaju.

Flaming je ozbiljan oblik sajberbulinga i može poniziti osobu ili je učiniti veoma tužnom ili čak depresivnom.

 

Outing - predstavlja vrlo ozbiljan oblik online nasilja. Prvobitno definisan kao „otkrivanje nečije seksualnosti bez njihovog pristanka“, outing (izlazak) danas predstavlja i deljenje tuđih ličnih, privatnih ili sramotnih informacija, fotografija ili video zapisa. Outing je namerni čin kojim se vaše dete javno ponižava putem objavljivanja osetljivih, privatnih ili sramotnih informacija bez njiegovog pristanka. Zato naučite dete da lične podatke ne treba deliti i ako neko namerno otkrije privatne podatke, budite sigurni da vaše dete zna da ih prijavite kao maltretiranje preko Interneta.

 

Griefing je čin iritiranja i ljutnje ljudi uglavnom (ali ne i isključivo) u video igrama. Ovaj izraz se daje za bilo koji čin u kojem igrač sabotira ili ometa drugog igrača, krade njihove virtuelne stvari (poznato i kao igra pohlepe), namerno iritira druge igrače ili verbalno uznemirava druge tokom ćaskanja u igri. Rečju, sabotira drugog igrača. Stručnjaci za sajber nasilje “griefing porede sa uhođenjem jer onaj ko koristi taj vid nasilja može da se prišunja drugom igraču i da uruši sve što je ovaj napravio. U okviru te vrste okruženja, među kolekcijom stranaca, igračima je relativno lako da se osete izolovano. Nažalost, baš taj taj osećaj izolovanosti i anonimnosti može biti savršena dimna zavesa za devijantno ponašanje. Sa uverenjem da imaju “carte blanche” za anarhično ponašanje i destrukciju, igrači koji koriste “griefing” ne shvataju da su posledice njihovih postupaka ili komentara u virtuelnom prostoru važne koliko i u stvarnom svetu. Zaustavljanje takvih igrača znači da vaše dete uči da se bori protiv takvih “igrača” i u stvarnom svetu.

 

Šta roditelji mogu da urade?

Počnite tako što ćete saslušati kada vaš tinejdžer želi da razgovara. Vršnjaci mogu biti zli na mnogo načina, na mreži i van nje i zato je važno da vaše dete zna da može da vam se obrati u svakom trenutku. Svaku šalu shvatite ozbiljno jer je vrlo tanka linija između “ma, samo se šalimo” do ozbiljnog nasilja. Budite podrška, “Veliki brat” iz senke i sigurna kuća za vaše dete i ono će u tim uslovima lako naučiti da pliva virtuelnim morima bez mnogo bura i talasa.