FBI klinci

18. Mart

Najbolji način da decu motivišemo da nešto nauče jeste da ih pustimo da se igraju. Možemo mi njima do iznemoglosti da pričamo i da im objašnjavamo, klinci usvajaju lekcije učeći samostalno i zabavljajući se. Čak i najozbiljnije teme možemo da im približimo kroz kvizove, zabavne sadržaje, izazove koji će da ih podstaknu da razmišljaju i da pamte naučeno.

 

Jedna od najvažnijih lekcija koju naša deca treba da savladaju jeste kako da se čuvaju na netu. Alfa generacija je digitalna i posebno je važno da njima usadimo principe po kojima će se ponašati i čuvati u sajber prostoru.

 

Uzimajući u obzir mnogobrojne opasnosti koje vrebaju na Internetu - od sajber predatora preko nasilnika, od zlonamernog softvera i mnoštva prevara - neophodno je da naši klinci od malena nauče osnove bezbednost na mreži.

 

Upravo zbog toga je Biro pokrenuo FBI Safe Internet Surfing (SOS) internet izazov, još 2012. godine sa namenskom novom web lokacijom. FBI-SOS je besplatan, zabavan i informativan program koji edukuje učenike od trećeg do osmog razreda o osnovama bezbednosti na mreži.

 

Na web lokaciji FBI-SOS nalazi se šest ostrva - po jedno za svaki nivo - sa igrama, video snimcima i drugim interaktivnim materijalima prilagođenim uzrastu na različitim portalima. Sajt pokriva teme kao što su bezbednost mobilnih telefona, zaštita ličnih podataka, jačina lozinke, trenutne poruke, društvene mreže i bezbednost na mreži. Video snimci uključuju priče iz stvarnog života dece koja su se suočila sa sajber nasilnicima i predatorima na mreži i daju vrlo korisne savete o sigurnosti igranja na mreži.

 

Pitanja su formulisana kroz kvizove, a svaki pojam ima koncizno objašnjenje prilagođeno pažnji deteta. Iako je sajt na engleskom, terminologija je univerzalna i lako se možete igrati sa svojom decom. Na primer, jedan od zataka je da pronađete pet reči u razbacanim slovima. Jedan od termina je Cyberbullying, a kada kliknete na pojam, u vrhu ekrana izlazi objašnjenje: slanje ili postavljanje poruka, fotografija, snimaka online da bi se povredila ili ponizila druga osoba. Sajberbuling može da se desi bilo gde u online sistemu ili na mrežama.

 

Najbolje od svega je što ćete i vi dobiti mnogo korisnih informacija, razviti odnos prema opasnostima i bezbednosti dece na netu i, pre svega, stvoriti lepu vezu sa klincima u zajedničkoj aktvnosti.

 

Možete napraviti i malo porodično takmičenje u testovima, a pobednik dobija FBI značku koju ste prethodno napravili zajedno sa detetom. Ko sakupi najviše znački, bira nagradu koja nije jestiva (nema kolačića, slatkiša i ostalih delicija); već neki vid trajnog podsećanja na uložen trud, stečeno znanje i, pre svega, lepe trenutke koje ste proveli sa porodicom.