Edukativne VR igre za decu

Bilo je super dok su se igrali u pesku i leteli na ljuljašci, ali naši mladunci mnogo brzo rastu i dok trepnete, evo ih, stoje pred vama i skroz ozbiljni vam objašnjavaju da im je neophodan VR set jer je virtuelni život pun izazova i iskustava, a oni nisu više deca (iako vi imate njihove krštenice koje potvrđuju da su oni zauvek vaše bebe).

 

I dok stoje tako uporno i čekaju da im, a kako drugačije, pozitivno odgovorite, kladimo se da imate milion pitanja. Zato ćemo zaroniti u svet virtuelne stvarnosti, a posebno VR za decu. Istražujemo neverovatne opcije, bezbednosna razmatranja i obrazovne igre koje su dostupne deci za VR. Uključivanje nekih načina virtuelne stvarnosti može biti vredan dodatak i podstrek da uče.

Na primer, imate dete koje voli da se kreće SVE VREME, kome je konstantno potrebna fizička aktivnost. Međutim, postoje trenuci kada izlazak i trčanje nisu mogući. Možda smo zaglavljeni kod kuće zbog vremenskih uslova, zdravstvenih problema ili nam je jednostavno potreban dan kod kuće.

Tu nastupa na scenu Oculus Quest. Te igre će naterati vašu decu i celu porodicu da skaču, plešu i vrte se okolo. Igre su multi senzorne, a neke od njih završavaju tako da se deca propisno oznoje.

Ako odlučite da vaša deca nisu dovoljno stara ili spremna za Oculus ili druge VR setove, toplo preporučujemo Nintendo Switch sa LABO VR kompletom koji omogućava klincima da grade sopstveni VR sistem. Postoji i mnogo neverovatnih edukativnih igara za Nintendo Switch.

I, pitanje nad pitanjima: da li je VR bezbedan za decu?

 

Pogledajte bilo koji VR sistem i on će reći da je preporučena starost za 12 godina i više. Mnogi se pitaju o razlozima koji stoje iza ovih starosnih ograničenja.

Naučne studije su pokazale da ako deca (posebno ona ispod 12 godina) preterano koriste VR, to može dovesti do problema sa vidom i kognitivnim funkcijama. Vrtoglavica, anksioznost, zamor očiju, poremećaj kretanja, naprezanje očiju i mučnina samo su neki od problema koji mogu uticati na sve korisnike VR. Ali najveća briga za mlade je to što se oči i mozak deteta još razvijaju. Zato želimo da budemo oprezni i zdravog razuma.

 

Ključ je umerenost, kao i svako vreme ispred ekrana. Ako ste odlučili da koristite VR sa decom, trebalo bi da imaju odgovarajući nadzor odraslih. Vremenska ograničenja za sve treba da postoje. Čak i za tinejdžere. Kad na početku uspostavite pravila, za njih će ubrzo biti sasvim prirodno da sami ograniče svoje VR vreme.

 

Bezbednost takođe mora biti na čelu svih VR aktivnosti. Ako vaše dete ne može da ostane u „zoni“ (bezbedno mesto za igru), ili ne može da se zakači za kontrolore (uvek koristite sigurnosne trake za zglobove), ili će možda trčati i spoticati se, (nikada ne trčite kada nosite VR slušalice) ili je prenisko da bi kaiševi za glavu pravilno “legli”, onda ne bi trebalo da igraju VR. Sačekajte da porastu, čak iako su stariji od 12 godina.

 

Takođe, ako imate kućnog ljubimca, postarajte se da budu na bezbednoj udaljenosti od pulta. Kada roditelji preduzmu mere predostrožnosti za bezbednost svoje dece, onda VR može biti zabavna aktivnost za povezivanje cele porodice. Možete da uključite i bake i deke i dobićete kompletnu porodičnu zabavu.