Dve knjige za roditelje i decu

13.april DIGITALNI RODITELJI

Ovih dana imamo više vremena za čitanje, zato je pravi trenutak da se posvetimo otkrivanju knjiga sa celom porodicom. Predlažemo dve naizgled nespojive knjige za roditelje, ali ih mogu čitati i deca. Udobno se smestite zajedno na omiljenom mestu u stanu, pripremite omiljeni napitak i potražite naslov koji vam odgovara.Karl Uve Knausgor - “Moja borba”


Ovo je priča u šest velikih tomova, i sam broj strana jedne knjige može vam delovati zastrašujuće, ali samo dok ne čujete priču - ovo je biografija ispričana na nesvakidašnji način, kao neka vrsta velikog dnevnika, sastavljenog od sećanja na detinjstvo koja se prepliću sa sadašnjošću, a priča je čovek koji i sam ima decu. Možete je započeti od bilo kog dela, provesti sa njom onoliko vremena koiko vas inspiriše, mada hronološko čitanje daje jasniju sliku.


● Zašto je dobra za roditelje?
Jer nas podseća kako je to bilo biti dete, i vraća nas na važnost roditeljske uloge - koliko deca pamte svaku našu reč, makar to bilo samo na nesvesnom nivou, i koliko to kasnije na razne načine odjekuje kroz njihov život. Shvatićemo koliko je lako uplašiti ili zastrašiti dete, kao i ohrabriti ga, jer mi smo često jedina osoba koja može da im objasni neke pojave u životu sa kojima će se tek kasnije intenzivnije upoznati, poput nepravde, zaljubljenosti, neuspeha i uspeha, međuljudskih odnosa, nepisanih društvenih pravila. U odraslom životu punom obaveza, lako je ozgubiti iz vida dete u sebi, ali ova knjiga nam pomaže da ga opet pronađemo, i da kroz to ostvarimo bolju komunikaciju, bliskost i razumevanje sa svojom decom.


● Zašto je dobra za tinejdžere?
Iako je pomalo preozbiljna za tinejdžere, ova knjiga i dalje otvara vidik i ka drugoj strani - roditeljskoj, pa tako oni otvoreno i bez ikakve cenzure uče kako se ponekad osećaju mame i tate, koliko su zabrinuti, ljuti, razočarani, kakve su njihove težnje, uče da ih posmatraju kao osobe koje takođe mogu imati snažna osećanja, kao i pravo na vreme za sebe. Tinejdžeri takođe uče o tome kako se oseća neko ko se prvi put zaljubio, i mogu da u glavnom junaku a ujedno i piscu pronađu inspiraciju u novim interesovanjima jer autor stalno pominje knjige koje sam čita, ili albume koje sluša.
Ađan Bram - “Krava koja je plakala”


Ovo je knjiga priča budističkog monaha, ispričana jednostavnim, lako razumljivim jezikom. Tako saznajemo o čoveku koji je mnogo vremena potrošio uočavajući samo cigle koje nije dobro sazidao, da bi u jednoj šetnji sa posetiocem shvatio da ih ovaj ni ne primećuje, i naučio da i sam sagleda najpre ono dobro i lepo u svom radu, pre nego što nađe neku zamerku. Upoznajemo i mladića koji se stalno trudio da njegov vrt bude savršeno uređen, i da nikad nema opalih listova ili grančica, a onda od starog učitelja saznaje da je svakom savršenom redu potrebno malo haosa da bi sve bilo taman kako treba. Tu je još nekoliko upečatljivih, inspirativnih priča koje vam mogu pomoći da iz drugačije perspektive sagledate svet kao roditelji, i pronađete nove načine da ga objasnite deci.


● Zašto je dobra za roditelje?
Jer nas podseća da više volimo, a manje grdimo sebe zbog stvari koje nisu ispale kako smo zamislili, i omogućava da to isto prenesemo na decu. Uči nas da ponovo sa oduševljenjem promećujemo male, svakodnevne događaje i radujemo im se. U isto vreme nas otvara prema drugačijim kulturama poput budističke, a kroz nas, i našu decu. Ovoj knjizi možete posvetiti vreme i uveče zajedno sa vašim tinejdžerima, a možete im čitati i naglas, tako da priče o prihvatanju, ljubavi i toleranciji postanu deo vaše rutine pred spavanje i prilika za zbližavanje,


● Zašto je dobra za tinejdžere?
Jer im pomaže da prihvate sebe, da nesavršenstvo vide kao oblik bogatstva koje svet čini lepšim, pokreće razmišljlanja o različitim običajima, bogati njihov duh nekim novim pričama, ali najvažnije što im ova knjiga može doneti je podsećanje da su savršeni baš takvi kakvi jesu i da je ljubav najsnažnija i najlepša emocija u svim svojim oblicima.


Dajte priliku novim naslovima i istraživanju
Budite slobodni da sami istražujete različite književne naslove sa decom, pogledajte onlajn kataloge knjižara, dajte novim naslovima priliku, i uvek se setite da deca obično znaju i razumeju više nego što mislimo, zato im dajte priliku da istražuju nove knjige sa vama, podstičite ih da dele svoje mišljlenje o njima naglas, čitajte zajedno, i ovaj period sagledajte kao priliku za nova učenja i obnovljena, ili tek otkrivena prijateljstva sa knjigama za celu porodicu.