Dva lica nasilja: Razlika između cancel i ghosting

"Cancel" i "ghosting" su dva moderna pojma koja se vode kao digitalno nasilje, ali su različita kao nebo i zemlja. Posebno su važni u kontekstu društvenih medija i međuljudskih odnosa jer ostavljaju velike posledice na psihičko zdravlje dece.

 

Izrazi "cancel" i "ghosting" šire se brže od trača na whatsapp grupi. Ovi izrazi, iako zvuče kao “hipsterski”, imaju mnogi dublje i teže značenje kada je u pitanju digitalno nasilje kojem mogu biti izloženi naši klinci.

 

Cancel (kenselovanje) i ghosting označavaju dva oblika digitalnog nasilja ili, preciznije, dva načina na koje se naša deca suočavaju s konfliktima u svojim interakcijama. Zapravo, to su dve strane iste medalje.

 

"Gosting" je izraz koji se često koristi u kontekstu online dating-a i odnosa. Ova pojava se javlja kada jedna osoba koja je uključena u online komunikaciju ili vezu s drugom osobom prestane odgovarati na poruke ili kontaktirati tu osobu bez ikakvog objašnjenja ili obaveštenja. To znači da ta osoba "nestane" iz komunikacije bez obzira na to koliko su prethodno bili aktivni ili zainteresovani.

 

Kenselovanje je uklanjanje druge osobe. Oba postupka motivisana su kukavičlukom i odlikuje ih potpuno odsustvo empatije. Ali, dok za kenselovanje ponekad postoje opravdani razlozi, ghosting je sasvim neopravdan. Obe varijante vrlo su traumatične za žrtve.

Vreme je da razbijemo digitalnu enigmu i saznamo šta znače i u čemu je razlika između "cancel" i "ghosting” i kako ove pojave tiču na našu decu.

 

Cancel: Kad se grupa pobuni

 

Klinci osećaju veliki pritisak okruženja i vršnjaka i odgovornost nego mi nekada. Društvene mreže i online svet mogu biti korisni za aktivnosti i povezivanje s drugima, ali ponekad mogu i da unesu i strah i anksioznost u realan život.

Jedan ekstremni oblik tog online društvenog pritiska se naziva "kenselovanje" (canceling), kad se društveni pritisak koristi da bi se promenio/urušio nečiji ugled ili da bi se osoba izopštila iz zajednice zbog neprihvatljivog ponašanja. Ali, sad se poteže pitanje: šta je i ko određuje šta je neprihvatljivo ponašanje?

Ono što je jednoj osobi neprihvatljivo, druga može smatrati potpuno normalnim. Zato, važno je da razgovaramo i razmišljamo o tome šta je stvarno važno i da učimo decu da bolje razumeju i slušaju jedni druge u digitalnom svetu.

 

Ghosting: Kad poruka ostane na čitanju... zauvek!

 

Ghosting je mnogo intimniji i jednostavniji, ali zapravo teži oblik digitalnog nasilja. Ghosting znači da osoba jednostavno prestane da odgovara na poruke, pozive ili se sasvim povuče iz odnosa, bez objašnjenja ili ikakvog obaveštenja, najave… To je kao da jednog dana prijatelj ili partner vašeg deteta jednostavno nestane, ostavljajući ga u stanju konfuzije.

 

Na primer, ako vaše dete komunicira s nekim online ili preko poruka, možda čak i bude u prijateljskoj ili emotivnoj vezi i odjednom ta osoba prestane da odgovara na poruke, bez ikakvog razloga, to se zove "ghosting."

 

Oblici nasilja kao što su "cancel" i "ghosting" mogu imati ozbiljne posledice na decu. Mogu da izazovu emocionalni stres, osećaj napuštenosti i konfuziju, mogu da naruše odnose sa drugima i negativno da utiču na samopouzdanje i mentalno zdravlje dece. Emocionalni stres, anksioznost, depresija, stres i smanjeno samopouzdanje samo su neki od mogućih efekata koji mogu uticati na dobrobit i mentalno zdravlje dece izložene ovim vidovima nasilja.

 

Veoma je važno da roditelji budu svesni posledica i da pruže podršku svojoj deci. Važno je da ih ojačamo, naučimo ih da izgrade emocionalnu otpornost i da imaju poverenje u nas, da znaju da uvek i u svakom trenutku mogu da nam se obrate za pomoć.